Linux: Sådan tilføjes brugere og oprettes brugere med brugeradd

Hvis mere end en person bruger din Linux-maskine derhjemme, eller du administrerer en server, der giver adgang til flere brugere, er useraddkommandoen afgørende for oprettelse af brugere.

Mange af de tjenester, du bruger som udvikler, kan også kræve, at deres egne brugerkonti fungerer. Så selv som en soloudvikler på din egen maskine, kan du finde ud af, at du når ud til disse kommandoer, når du installerer MySQL eller noget lignende.

Du kan få et komplet overblik over de forskellige muligheder, der er tilgængelige for dig, ved at se mandsiden for værktøjet: man useradd

Men hvis det er overvældende, er her en oversigt over nogle af de almindelige muligheder, du kan bruge, når du opretter en bruger.

Opret en bruger

Det enkle format til denne kommando er useradd [options] USERNAME.

For eksempel useradd test(som rodbruger - præfiks med sudohvis du ikke er logget ind som root).

Dette opretter en bruger kaldet test, men det er en begrænset handling og opretter ikke andre nyttige ting som deres hjemmekatalog eller adgangskode!

Tilføj et kodeord

Du tilføjer derefter en adgangskode til testen brugeren ved hjælp af passwdkommandoen: passwd test. Dette vil bede dig om at indtaste en adgangskode til brugeren.

Der er mulighed for at tilføje en krypteret adgangskode via -pindstillingen til useradd, men dette anbefales ikke af sikkerhedsmæssige årsager.

Bemærk, at -pindstillingen ikke tillader dig at indtaste en almindelig tekstadgangskode, den forventer, at du først krypterer den. Dette er bevidst vanskeligt, fordi du ikke skal gøre det! Brug bare passwdkommandoen.

Andre almindelige muligheder

Hjemmapper

Brug følgende mulighed for at oprette en bruger med standardhjemmekataloget:

useradd -m test

Denne bruger har nu et / home / test-bibliotek.

For at ændre hjemmekataloget kan du give en ekstra mulighed for at ændre dette, for eksempel:

useradd -m -d /alternate test

Skal

Som standard vil dine oprettede brugere sandsynligvis have standard login shell bin / bash eller bin / sh, som vil blive defineret i /etc/default/useradd.

Du kan tilsidesætte denne standard med -sindstillingen:

useradd -s usr/bin/zsh test

Samler det hele

For at konstruere hele kommandoen placerer du mulighederne efter hinanden - rækkefølgen betyder ikke noget - og slutter med det brugernavn, du ønsker at oprette.

Så oprettelse af en bruger med en hjemmekatalog og en tilpasset skal ville se sådan ud:

useradd -m -s /usr/bin/zsh user

Og så tilføjer du en adgangskode til brugeren: passwd user

Læs finmanualen

Nu hvor du har set det grundlæggende i, hvad dette værktøj kan gøre, er mandssiden forhåbentlig lidt mere navigerbar.

man useradd viser dig, hvordan du tilføjer ting som udløbsdatoer på kontoen, tildeler grupper osv.