Forklar Bitcoin som om jeg er fem

Hvis du stadig ikke kan finde ud af, hvad en bitcoin er ...

Vi sidder på en parkbænk. Det er en dejlig dag.

Jeg har et æble med mig. Jeg giver det til dig.

Du har nu et æble, og jeg har nul.

Det var simpelt, ikke?

Lad os se nøje på, hvad der skete:

Mit æble blev fysisk lagt i din hånd.

Du ved, det skete. Jeg var der. Du var der. Du rørte ved det.

Vi havde ikke brug for en tredje person der for at hjælpe os med overførslen. Vi behøvede ikke at hente onkel Tommy (som er en berømt dommer) ind for at sidde med os på bænken og bekræfte, at æblet gik fra mig til dig.

Æblet er dit! Jeg kan ikke give dig endnu et æble, fordi jeg ikke har noget tilbage. Jeg kan ikke kontrollere det længere. Æblet forlod min besiddelse fuldstændigt. Du har fuld kontrol over det æble nu. Du kan give det til din ven, hvis du vil, og så kan den ven give det til sin ven. Og så videre.

Så sådan ser en personlig udveksling ud. Jeg antager, at det virkelig er det samme, uanset om jeg giver dig en banan, en bog eller siger en fjerdedel eller en dollarregning ….

Men jeg kommer foran mig selv.

Tilbage til æbler!

Sig nu, jeg har et digitalt æble. Her giver jeg dig mit digitale æble.

Ah! Nu bliver det interessant.

Hvordan ved du, at det digitale æble, der tidligere var mit, nu er dit og kun dit? Tænk over det et øjeblik.

Det er mere kompliceret, ikke? Hvordan ved du, at jeg ikke først sendte det æble til onkel Tommy som en vedhæftet fil til en e-mail? Eller din ven Joe? Eller min ven Lisa også?

Måske lavede jeg et par kopier af det digitale æble på min computer. Måske satte jeg det op på internettet, og en million mennesker downloadede det.

Som du ser, er denne digitale udveksling lidt af et problem. At sende digitale æbler ligner ikke at sende fysiske æbler.

Nogle intelligente computerforskere har faktisk et navn til dette problem: det kaldes problemet med dobbeltforbrug . Men bekymre dig ikke om det. Alt hvad du behøver at vide er, at det forvirrer dem i nogen tid, og de har aldrig løst det.

Indtil nu.

Men lad os prøve at tænke på en løsning alene.

Ledgers

Måske skal disse digitale æbler spores i en hovedbog . Det er dybest set en bog, hvor du sporer alle transaktioner - en regnskabsbog.

Denne hovedbog, da den er digital, skal leve i sin egen verden og have nogen ansvarlig for den.

Sig ligesom World of Warcraft. Blizzard , fyrene, der oprettede online-spillet, har en “digital hovedbog” af alle de sjældne flammende brandsværd, der findes i deres system. Så sejt, en som dem kunne holde styr på vores digitale æbler. Fantastisk - vi løste det!

Problemer

Der er dog lidt af et problem:

1) Hvad hvis en fyr hos Blizzard skabte mere? Han kunne bare tilføje et par digitale æbler til sin balance, når han vil!

2) Det er ikke ligesom da vi var på bænken den ene dag. Det var bare dig og mig dengang. At gå gennem Blizzard er som at trække onkel Tommy ( en tredjepart ) ud af retten (nævnte jeg, at han er en berømt dommer?) For alle vores parkbænk-transaktioner. Hvordan kan jeg bare aflevere mit digitale æble til dig, som om du ved - den sædvanlige måde?

Er der nogen måde at tæt replikere vores parkbænk, bare dig og mig, transaktion digitalt ? Virker lidt hård ...

Løsningen

Hvad hvis vi gav denne hovedbog - til alle ? I stedet for, at hovedbogen bor på en Blizzard-computer, bor den i alles computere. Alle de transaktioner, der nogensinde er sket, fra hele tiden, i digitale æbler vil blive registreret i det.

Du kan ikke snyde det. Jeg kan ikke sende dig digitale æbler, som jeg ikke har, for så synkroniseres det ikke med alle i systemet. Det ville være et hårdt system at slå. Især hvis det blev rigtig stort.

Plus det styres ikke af en person , så jeg ved, at der ikke er nogen, der bare kan beslutte at give sig selv flere digitale æbler. Systemets regler var allerede defineret i starten . Og koden og reglerne er open source. Det er der for de smarte mennesker at bidrage til, vedligeholde, sikre, forbedre og kontrollere.

Du kan også deltage i dette netværk og opdatere hovedbogen og sørge for, at det hele tjekker ud. For besværet kunne du få som 25 digitale æbler som en belønning. Faktisk er det den eneste måde at skabe flere digitale æbler på i systemet.

Jeg forenklede en hel del

... men det system, jeg forklarede, findes. Det kaldes Bitcoin-protokollen . Og disse digitale æbler er "bitcoins" i systemet. Fancy!

Så, så du hvad der skete? Hvad aktiverer den offentlige finans?

1) Det er open source husker du? Det samlede antal æbler blev defineret i den offentlige hovedbog i begyndelsen. Jeg kender det nøjagtige beløb, der findes. Inden for systemet ved jeg, at de er begrænsede ( knappe) .

2) Når jeg foretager en udveksling, ved jeg nu, at digitalt æble med sikkerhed forlod min besiddelse og nu er helt dit . Jeg plejede ikke at kunne sige det om digitale ting. Det vil blive opdateret og verificeret af den offentlige finans.

3)Fordi det er en offentlig hovedbog, havde jeg ikke brug for onkel Tommy (tredjepart ) for at sikre, at jeg ikke snyder eller lavede ekstra kopier til mig selv eller sendte æbler to gange eller tre gange ...

Inden for systemet er udvekslingen af ​​et digitalt æble nu ligesom udvekslingen af ​​et fysisk . Det er nu så godt som at se et fysisk æble forlade min hånd og falde i lommen. Og ligesom på parkbænken involverede udvekslingen kun to personer . Dig og mig - vi havde ikke brug for onkel Tommy der for at gøre det gyldigt.

Med andre ord opfører det sig som et fysisk objekt.

Men ved du hvad der er sejt? Det er stadig digitalt. Vi kan nu håndtere 1.000 æbler eller 1 million æbler eller endda .0000001 æbler . Jeg kan sende det med et klik på en knap, og jeg kan stadig slippe det i din digitale lomme, hvis jeg var i Nicaragua, og du var hele vejen i New York.

Jeg kan endda få andre digitale ting til at køre oven på disse digitale æbler! Det er trods alt digitalt. Måske kan jeg vedhæfte tekst på den - en digital note. Eller måske kan jeg vedhæfte vigtigere ting; som f.eks. en kontrakt eller et aktiecertifikat eller et ID-kort ...

Så dette er fantastisk! Hvordan skal vi behandle eller værdsætte disse "digitale æbler"? De er ret nyttige, ikke sandt?

Mange mennesker skændes om det nu. Der er debat mellem denne og den økonomiske skole. Mellem politikere. Mellem programmører. Men lyt ikke til dem alle. Nogle mennesker er kloge. Nogle er forkert informeret. Nogle siger, at systemet er meget værd, andre siger, at det faktisk er nul værd. En eller anden fyr satte faktisk et hårdt tal: $ 1.300 pr. Æble. Nogle siger, at det er digitalt guld , andre er en valuta . Andre siger, at de er ligesom tulipaner. Nogle mennesker siger, at det vil ændre verden, andre siger, at det bare er en mode.

Jeg har min egen mening om det.

Det er dog en historie for en anden gang. Men barn, du ved nu mere om Bitcoin end de fleste.

Anbefal læsning (opdateret 2017)

“Du forstår ikke Bitcoin, fordi du synes, at penge er rigtige” af Maria Bustillos er en god opfølgningslæsning.

Du kan også læse mere om Ethereum og smarte kontrakter her. God fornøjelse!