Grundlæggende om Java-programmeringssprog

Java er et programmeringssprog udviklet af Sun Microsystems i 1995, som senere blev erhvervet af Oracle. Det er nu en fuld platform med masser af standard-API'er, open source-API'er, værktøjer, stort udviklerfællesskab og bruges til at opbygge de mest pålidelige virksomhedsløsninger af store og små virksomheder. Android-applikationsudvikling sker fuldt ud med Java og dets økosystem. Hvis du vil vide mere om Java, skal du læse dette og dette.

Version

Den seneste version er Java 11, der blev udgivet i 2018 med forskellige forbedringer i forhold til den tidligere version, Java 10. Men til alle formål vil vi bruge Java 8 i denne wiki til alle tutorials.

Java er også opdelt i flere "udgaver":

 • SE - Standardudgave - til desktop- og standalone-serverapplikationer
 • EE - Enterprise Edition - til udvikling og udførelse af Java-komponenter, der kører indlejret i en Java-server
 • ME - Micro Edition - til udvikling og udførelse af Java-applikationer på mobiltelefoner og indlejrede enheder

Installation: JDK eller JRE?

Download de nyeste Java-binære filer fra det officielle websted. Her kan du stå over for et spørgsmål, hvilken du skal downloade, JDK eller JRE? JRE står for Java Runtime Environment, som er den platformafhængige Java Virtual Machine til at køre Java-koder, og JDK står for Java Development Kit, der består af de fleste af udviklingsværktøjerne, vigtigst af alt kompilatoren javacog også JRE. Så for en gennemsnitlig bruger ville JRE være tilstrækkelig, men da vi udviklede med Java, ville vi downloade JDK.

Platformsspecifikke installationsinstruktioner

Windows

 • Download den relevante .msi-fil (x86 / i586 til 32bits, x64 til 64bits)
 • Kør .msi-filen. Det er en selvudpakkende eksekverbar fil, der installerer Java i dit system!

Linux

 • Download den relevante tar.gz-fil til dit system og installer:

bash $ tar zxvf jdk-8uversion-linux-x64.tar.gz

 • RPM-baserede Linux-platforme downloader den relevante .rpm-fil og installer:

bash $ rpm -ivh jdk-8uversion-linux-x64.rpm

 • Brugere har valget om at installere en open source-version af Java, OpenJDK eller Oracle JDK. Mens OpenJDK er i aktiv udvikling og er synkroniseret med Oracle JDK, adskiller de sig bare i licensmaterialer. Imidlertid klager få udviklere over stabiliteten i Open JDK. Instruktioner til Ubuntu :

Åbn JDK-installation:

bash sudo apt-get install openjdk-8-jdk

Oracle JDK installation:

bash sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java sudo apt-get update sudo apt-get install oracle-java8-installer

Mac

 • Enten downloades Mac OSX .dmg-eksekverbar fra Oracle Downloads
 • Eller brug Homebrew til at installere:
brew tap caskroom/cask brew install brew-cask brew cask install java

Bekræft installation

Bekræft, at Java er installeret korrekt i dit system ved at åbne Command Prompt (Windows) / Windows Powershell / Terminal (Mac OS og * Unix) og kontrollere versionerne af Java runtime og compiler:

$ java -version java version "1.8.0_66" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.8.0_66-b17) Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 25.66-b17, mixed mode) $ javac -version javac 1.8.0_66

Tip : Hvis du får en fejl såsom ”Kommando ikke fundet” på entenjavaellerjavaceller begge, Dont panik, det bare dit system PATH er ikke korrekt indstillet. For Windows, se dette StackOverflow-svar eller denne artikel om, hvordan du gør det. Der er også guider til Ubuntu og Mac også. Hvis du stadig ikke kan finde ud af det, skal du ikke bekymre dig, bare spørg os i vores Gitter-værelse!

JVM

Ok nu, da vi er færdige med installationerne, lad os først forstå den nitty gritty af Java-økosystemet. Java er et fortolket og kompileret sprog, det er den kode, vi skriver, bliver samlet til bytekode og fortolket til at køre. Vi skriver koden i .java-filer, Java kompilerer dem til bytekoder, der køres på en Java Virtual Machine eller JVM til udførelse. Disse bytecodes har typisk en .class-udvidelse.

Java er et ret sikkert sprog, da det ikke lader dit program køre direkte på maskinen. I stedet kører dit program på en virtuel maskine kaldet JVM. Denne virtuelle maskine udsætter flere API'er til maskininteraktioner på lavt niveau, du kan lave, men bortset fra det kan du ikke lege med maskininstruktioner eksplicit. Dette tilføjer en enorm bonus af sikkerhed.

Når din bytecode er kompileret, kan den også køre på enhver Java VM. Denne virtuelle maskine er maskinafhængig, dvs. den har forskellige implementeringer til Windows, Linux og Mac. Men dit program er garanteret til at køre i ethvert system takket være denne VM. Denne filosofi kaldes "Skriv en gang, kør hvor som helst".

Hej Verden!

Lad os skrive en prøve Hello World-applikation. Åbn en hvilken som helst editor / IDE efter eget valg, og opret en fil HelloWorld.java.

public class HelloWorld { public static void main(String[] args) { // Prints "Hello, World" to the terminal window. System.out.println("Hello, World"); } }

NB Husk i Java-filnavn skal være nøjagtigt det samme navn på den offentlige klasse for at kompilere!

Åbn nu terminalen / kommandoprompten. Skift dit aktuelle bibliotek i terminalen / kommandoprompten til det bibliotek, hvor din fil er placeret. Og kompiler filen:

$ javac HelloWorld.java

Kør nu filen ved hjælp af javakommandoen!

$ java HelloWorld Hello, World

Tillykke! Dit første Java-program er kørt med succes. Her udskriver vi bare en streng, der sender den til API'en System.out.println. Vi dækker alle begreberne i koden, men du er velkommen til at se nærmere på! Hvis du er i tvivl eller har brug for yderligere hjælp, er du velkommen til at kontakte os når som helst i vores Gitter Chatroom!

Dokumentation

Java er stærkt dokumenteret, da det understøtter enorme mængder API'er. Hvis du bruger nogen større IDE som Eclipse eller IntelliJ IDEA, finder du Java-dokumentationen inkluderet i.

Her er også en liste over gratis IDE'er til Java-kodning:

 • NetBeans
 • Formørkelse
 • IntelliJ IDEA
 • Android Studio
 • BlueJ
 • jedit
 • Oracle JDeveloper