Hvorfor jeg elsker Vim: Det er de mindre kendte funktioner, der gør det så fantastisk

Siden jeg begyndte at bruge Vim i 2016, har jeg opdaget flere mindre kendte funktioner, som Vim tilbyder ud af kassen uden nogen plugins.

Kan du dække nogle grundlæggende, inden du begynder at vandre om disse nye ting?

Helt sikkert! Før jeg kopierer indsæt et par kommandoer fra et cheatsheet, vil jeg antage en fed antagelse: du ville ikke læse dette, hvis du ville have et cheatsheet, og du allerede kendte Vim-basics.

Du har måske lige hørt, at Linux-distributioner leveres med en standard kommandolinjeteksteditor kaldet Vim,og vil måske bare prøve det.

Så lad os antage, at du er helt ny i hele dette spil og starte med det, vi har brug for som grundlæggende (uden historie / kedelig teori).

BEMÆRK: Hvis du kender det grundlæggende, skal du klikke her for at rulle forbi dem

Hvad er din aftale her sammenlignet med mange andre artikler om Vim?

De fleste af introartiklerne på Vim begynder med tilstande af Vim, indsættelse, lagring og afslutning. Hvis du virkelig er i humør af teoretisk perfektion læringstilstand, er du velkommen til at læse hvad der hjælper i wikibooks.

Der er også nogle gode bøger og artikler, der fortæller dig, at der er en filosofi bag den måde, Vim fungerer på, og at kommandoerne i VI / Vim er beregnet til at blive kombineret. Helt sandt, og jeg er sikker på, at du vil sætte pris på det, når du først er vant til redaktøren og den kraft, den giver.

Jeg har hørt sjove historier og set sjove billeder om Vim's læringskurve. Er det sandt? Er det faktisk så slemt?

Nå, hadere vil hade? Men ifølge mig er billedet, der noget giver en ordentlig gengivelse af Vim:

Størstedelen af ​​artiklerne på Vim henviser til lærings * kurven * som en lærende * væg *, men hej, der er en vis positivitet: se på den anden side af muren!

For begyndere er det bogstaveligt talt en mur, da de aldrig har gjort noget lignende før at bruge en editor på kommandolinjen. Det, der appellerede mest til mig, da jeg startede som nybegynder, var Vims allestedsnærværende.

Log ind på enhver (ikke-windows) maskine fra enhver terminal, og du kan bogstaveligt talt få en editor ved at skrive * vi * med lukkede øjne. Redaktøren vises foran dig!

En anden ting, der appellerede til mig, er evnen til at arbejde uden en mus og uden at spilde nogen produktiv tid på touchpad eller få en mus til bærbar computer.

Jeg ved, jeg ved, jeg kan høre nogle af jer råbe "Emacs! Emacs! ” Jeg forstår det. Men når jeg først var tilsluttet Vim, havde jeg bare aldrig nogen interesse for emacs (kan være på grund af den nødvendige installation). Så ja, emacs er også godt, tror jeg. Du er velkommen til at hoppe skib, inden du begynder at sejle på denne smukke rejse med VI (m).

Jeg åbnede lige min terminal og skrev vi og ramte returtasten. Alt jeg ser er en velkomstskærm. Jeg kan ikke skrive, og jeg ved ikke, hvordan jeg kommer ud af det. Er du sikker på, at det er en stærk editor med funktioner?

100% sikker. Den adfærd, du lige har været vidne til, er den * mur *, vi så tidligere. Tro mig VI (m) kan gøre en masse andre ting. Det har bare sine egne måder at bruge det på. Du kan redigere filer, åbne faner, opdele skærmen vandret eller lodret, gennemse filsystemet, køre linux-kommandoer uden at forlade din fil, udløse lav builds fra din kildekode uden at afslutte filen, bogmærkebøger, endnu bedre: bogmærkelinjer i en fil, find og udskift ord, selvfølgelig copy-paste og meget mere.

Ja! Som det er en big deal for en redaktør at støtte dem. Meh! Alle gør det. Hvad er big deal?

Der er ingen big deal, den eneste aftale, jeg ser, er evnen til at fokusere på din fil / kode uden at forlade tastaturet. Virkelig, hvis du ikke har noget imod at bruge en mus, skal du gå videre og åbne dit MS word / GUI Editor og udføre al den redigering, du ønsker at gøre.

Fair nok. Men seriøst hvorfor ikke en IDE til noget arbejde?

Okay, så du er en udvikler og har haft en smule / kærlighed til en IDE. Nej, VI (m) er ikke en erstatning for din skinnende IDE. VI (m) har ikke de fantastiske muligheder for din IDE. VI (m) er bare lille i størrelse (pakke og installation) sammenlignet med de store IDE'er og er tilgængelig til brug uden nogen konfiguration og installationer. Seriøst er VI (m) ingen match for nogle gode ting, din IDE giver.

Nok snak, vis mig det grundlæggende?

Sikker på, før du begynder, skal du bare huske på, at enhver Vim-bruger grundlæggende skal beskæftige sig med kommandotilstand og indsætstilstand. Der er ingen flugt (bogstaveligt talt ikke Esc-nøglen).

Lad os sige, at du bruger en editor, og at du vil slette en lang funktion på C-sprog. De enkle trin, du gør, er: Placer din markør i begyndelsen af ​​linjen, og tryk derefter på Skift + pil ned til slutningen eller brug musen. Denne handling, som du var nødt til at gøre for at vælge disse linjer, krævede, at du * stoppede * med at skrive og trykkede på tasterne. Er det ikke? Fortæl mig ikke, at du skrev noget og samtidig trykkede på tasterne for magisk at vælge kroppen til din funktion.

Vær rimelig. Du stoppede maskinskrivningen midlertidigt og udførte markeringen for at fortælle din redaktør, at du vil gøre noget med denne tekst (kopi / klip / fed / kursiv / alt).

Denne pause, du tog, svarer til at være i kommandotilstand i VI (m). Dette er det tidspunkt, hvor du fortæller VI (m), at du vil udføre nogle handlinger på nogle linjer / ord / noget, og du ikke vil skrive. Nu kaster VI (m) dig ud af insert-tilstand, og du er låst ud af at skrive tekst i din fil. Det er klart, at den anden tilstand, hvor du faktisk kan skrive din fil, er insert-tilstanden.

BTW, hvis du spekulerede på, hvordan vælger du funktionselement uden at vælge tekst eller ved hjælp af mus, opnår jeg det ved at placere markøren på de indledende seler og bruge tastetryk: d%

Ja, det sletter indholdet af din funktionskrop. Nej, det er ikke en uhyggelig kombination af nøgler at huske! dangiver, at du vil slette noget. %vil flytte markøren til slutningen af ​​den matchende seler.

Nu hvor vi har etableret de grundlæggende tilstande, lad os dykke ned i grundlæggende VI (m).

Hvis du kender navnet på den fil, du skriver:

$ vi myfile.c

Hvis du ikke er sikker på filnavnet og vil begynde at skrive:

$ vi

Så snart du åbner vi, er du i kommandotilstand. Tryk på for at åbne i nsert-tilstand i. Skriv hvad du vil. Tryk for Escat vende tilbage til kommandotilstand. Nu har du et par muligheder for at afslutte afhængigt af hvordan du åbnede vi.

Hvis du gav et filnavn: :wvilje w rite disse ændringer sikkert til disken. :qvil q ud af redaktøren. Du kan kombinere disse handlinger med: :wqog Returnnøgle

If you did not give a filename: :wq filename.c will write the contents to the file filename.c and quit the editor. If you are not interested in the text you wrote and wish to exit without saving anything: :q! and you are out! The ! is required at the end to say : “Yes, I am sure I don’t want to save the contents and I want to get out urgently”

[DEMO] Basic vim usage

To start the vim editor: Use vim command on shell To start editing a file using vim, use : vim filenameasciinema.org

There you go! You just created, edited and saved(or may be not) your first vi file. Congratulations ?

Som jeg nævnte tidligere, er dette ikke en begynders introduktion til VI (m). Der er masser af andre artikler (jeg vil give reference i slutningen af ​​artiklen) for at komme i gang. Jeg har lige indsat den introduktion, så du ikke bliver skuffet efter at have landet på denne side og ikke fundet noget at lære?

Dette er den linje, hvor begyndere siger farvel til mellemliggende brugere og går til referenceafsnittet for mere geniale introduktionsartikler.

Velkommen til de mellemliggende brugere. Dette er nogle seje muligheder for VI (m), som jeg ikke var opmærksom på. Men nu bruger jeg dem dagligt for at være mere produktive.

For dem af jer, der foretrækker TL; DR:

 • faneblade
 • sessioner
 • linjenumre (+ mærker) og kopier / indsæt
 • folder
 • indrykning med =
 • indsæt-færdiggørelse
 • netrw
 • opdelinger / vinduer
 • :! og lidt om :make

Vim-faneblade

Har du nævnt faner i Vim? Jeg vidste ikke, at der eksisterede!

I know, right! A tab page is a page with one or more windows with a label (aka tab) at the top.

If you are interested in knowing more about windows, buffers, tab pages: technical details

Have a look:

Steps:

 • Open Vim with any file or just Vim: $ vim file1
 • Type the contents of file and get into command mode (Press Esc )
 • :tabedit file2 , will open a new tab and take you to edit file2
 • :tabedit file3 , will open a new tab and take you to edit file3
 • To navigate between these tabs, you can be in normal mode and type : gt or gT to go to next tab or previous tab respectively. You can also navigate to a particular index tab (indexed from 1) using {i}gt where, i is the index of your tab. Example: 2gt takes you to 2nd tab
 • To directly move to first tab or last tab, you can enter the following in command mode: :tabfirst or :tablast for first or last tab respectively. To move back and forth : :tabn for next tab and :tabp for previous tab
 • You can list all the open tabs using : :tabs
 • To open multiple files in tabs: $ vim -p source.c source.h
 • To close a single tab: :tabclose and to close all other tabs except the current one: :tabonly . Use the suffix! to override changes of unsaved files

[DEMO] Tabs in VIM

VIM supports tabs to open multiple files and work with themasciinema.org

I think this feature enables us to effectively save time by sharing the buffer between tabs and enabling us to copy paste between tabs and keep multiple sessions of different tab set for category of work. Example: You can have a terminal tab with all Vim tabs of source code C files only and you can have another terminal tab with all Vim tabs of header files (.h).

Tabs provide so much convenience to keep all my files open and access them when I want. However, isn’t it a pain to open all tabs every time I reboot or close and open the terminal?

Right! We all like to have our own sessions of work in which we work with a set of files and would like Vim to restore that session of tabs the way we left it.

Vim allows us to save and restore those tab sessions! ✋

Steps:

 • Open any number of tabs you wish to work with
 • From any tab, press Esc and enter the command mode
 • Type :mksession header-files-work.vim and hit enter
 • Your current session of open tabs will be stored in a file header-files-work.vim
 • To see restore in action, close all tabs and Vim
 • Either start vim with your session using : $ vim -S header-files-work.vim or open vim with any other file and enter command mode to type: :source header-files-work.vim and BOOM! All your tabs are opened for you just the way you saved it!
 • If you change any session tabs (close/open new), you can save that back using : :mks! while you are in the session

[DEMO] Sessions in VIM

VIM allows users to store their work sessions separately based on the projects they are working on. Users can easily…asciinema.org

Can I copy/cut paste without having to know line numbers?

Åh ja! Tidligere har jeg set linjenumrene ( :set nu) for de funktioner, jeg vil kopiere / klippe. Lad os sige, at jeg vil kopiere / klippe linier 34 til 65. Jeg brugte :34,65y(Copy / Y ank) eller :34,65d(Cut / D elete).

At tælle linjerne og bruge {n}yyeller {n}dd(hvor ner antallet af linjer) er selvfølgelig ikke en mulighed for hundreder af linjer?

Der kan være nogle funktioner, der spænder over flere sider, og du vil ikke kun gå ned for at glemme, hvad der var det første linjenummer. Der er en enkel måde at opnå dette uden at bekymre sig om linjenumre!

Trin:

 • Gå ind i normal tilstand, gå til startlinjen
 • Skriv mk(Marker punktet med alfabetet 'k' eller brug ethvert andet alfabet)
 • Flyt ned (side ned eller hvad som helst) og flyt til slutlinjen
 • y'k will yank/copy all the lines from start to end
 • d'k will cut/delete all the lines from start to end

I have some annoying long functions at the top of my file and I don’t want to waste my time scrolling or jumping to lines. This may be a lot to ask because this is not an IDE but, by any chance can we fold the code blocks?

Absolutely! Let’s say you want to skip remembering those line numbers and walk around with your new found love *the markers*. Go to the beginning of the function body and type mb . Now, just go to the end of the function body using % (brace matching) or any other convenient technique and press zf'b and you’re done!

Before and after:

If you are comfortable using the line numbers, the command is even easier to remember: :5,16fo (fo stands for code fold). Once you have folded your code, it’s easy to toggle between open and closed views using zo (Open the code fold) and zc (Close the code fold). Don’t stress it so much. Just use za to toggle between open and closed folds ?

Let’s say you spent considerable time folding your functions in a large file, you would obviously want to retain those folds every time you open that file right? (If not, why did you waste your energy folding them!?), so there’s a solution right in your ~/.vimrc . Insert the following lines in ~/.vimrcand your code folds are saved and restored:

autocmd BufWinLeave *.* mkview autocmd BufWinEnter *.* silent loadview

I’m usually careful with my indentation but sometimes, I have to edit some other idiot’s source code and it bugs me to edit his/her code without indentation. Are there any magical keystrokes to make that happen?

Sure! It’s as simple as: =i{ . Really that’s all ! ( i is inner object)

[DEMO] Indentation in VIM

VIM allows blocks of code to be indented with a few keystrokes. All you have to do is place the cursor in a block of…asciinema.org

Before-after:

All you have to do is place the cursor anywhere within a block you want to indent, press Esc to enter normal mode and then: =i{ . Boom! Your entire function body (including inner blocks) is indented.

BEMÆRK: Forvent ikke indrykning af dine python-filer?. Det fungerer kun, når Vim kan identificere start og slut ved hjælp af åbnings- og lukkeparentes)

Du kan også øge / formindske indrykket inden for en blok ved hjælp af >:; i {for at øge and

Jeg drømmer måske men (* kvælende stemme *), jeg mener, jeg vil bare prøve det, Uhmm, jeg skubber det måske rigtig langt med denne men (* 5 sekunders pause *) .. ligeglad, lad os bevæge videre til mit næste spørgsmål

Vim er ret fordomsfri til at tage kritik eller se det faktum, at det ikke er en IDE, gå videre, lad os se, hvad du har.

Uhmmm, undskyld, men ved enhver chance (* panting *) med noget plugin eller noget, har vim autofuldførelse som en IDE?

? Du kan blive overrasket, men ja det gør det! ? og gæt hvad…

* tromleruller *

* tromleruller *

* tromleruller *

* tromleruller *

Uden et plugin!

Du hørte mig rigtigt! Den eneste betingelse for, at Vim kan vise dig muligheder, er "Vim skal vide, hvad du taler om." Det kan være gennem en inkluderet kildefil eller definerede funktioner eller variabler.

Alt hvad du skal gøre er at begynde at skrive og derefter trykke på Ctrl+ni insert-tilstand.

Forestil dig anvendelserne! Især hvis du skriver C-kode, og du ikke kan huske det nøjagtige OpenSSL-biblioteksopkald, er alt hvad du skal gøre, at inkludere overskriften!

[DEMO] Autofuldførelsesfunktion i VIM

VIM har forslag til autofuldførelse af nøgleord, funktionsnavne, hvis de relevante headerfiler er inkluderet, eller hvis ... asciinema.org

Lad mig minde om igen: Ingen plugins krævet?

BEMÆRK: Overskriftsfilerne kan være nogle andre steder på Mac, og Vim kan muligvis ikke finde dem. Jeg bruger bare en Mac til at logge ind på en Linux-maskine. Så hvis du bruger Mac, undskyld det.

I understand Vim is just a text editor but if you want me to work without losing focus and without exiting Vim every now and then, what options do I have if I can’t remember all the file names?

Simple, use the file explorer provided by VIM ? Yes, Vim provides a simple file explorer (*without any plugins*). Just type : :Explore from any Vim window and you will see an easy to navigate file explorer which can be navigated using ⬆️ and ⬇️ arrow keys. Press Enter/Return key to open a file/directory. Use :q to exit the explorer and vim. If you do not wish to quit vim and continue working with an open file, you have 3 options:

 1. Open the explorer in a horizontal ( :Sexplore ) or vertical ( :Vexplore ) split and exit the explorer using :q
 2. Åbn explorer på en anden fane ved hjælp af :Texploreog afslut med:q
 3. Åbn filudforsker i dit aktuelle vindue, og aflæs derefter den aktuelle buffer, og slet den fra bufferlisten ved hjælp af :bdel(buffersletning).
BEMÆRK: Du kan også bruge den korte kommando :Extil at åbne filudforskeren

Nogle gange er jeg nødt til at gentage de samme trin på nogle linjer for at redigere noget. Jeg er ret sikker på, at Vim vil have en funktion, der gør det muligt for mig at gøre dette. Har jeg ret?

100% rigtigt! Du taler om makroer, og Vim understøtter makroer. Gentagelse af den sidst udførte kommando er enkel og kan udføre enkle gentagne opgaver. Men hvis tekstbehandlingen består af flere trin for at opnå et resultat, er makroer nyttige.

Overvej et eksempel på C-headerfil:

void encrypt_text(char *text, int bytes) void decrypt_text(char *text, int bytes) void process_text(char *text, int bytes) void another_important_function(int bytes, double precision)

Oops! You forgot to put a semicolon at the end of each line and also you just realized that all these functions return an integer error code instead of void.

The steps you need to perform for making change in one line are:

 • Place the cursor at the beginning of the word void
 • Press cw in normal mode to delete the word void and type int
 • Press Esc , move to the end of line using Shift+a to insert ;
 • Press Esc and press ^ to return to the beginning of the edited line

Resulting in:

int encrypt_text(char *text, int bytes); void decrypt_text(char *text, int bytes) void process_text(char *text, int bytes) void another_important_function(int bytes, double precision)

You can just record this sequence of steps and replay it on all 4 lines.

All you have to do is, before you start the sequence, start recording the macro in any alphabet (let’s say a) by pressing qa in normal mode. Now your steps are being recorded in a . Once you are done with all your steps, just press q in normal mode. This will end the recording. To replay these steps, just keep the cursor at the same place where it was placed during macro. Press @a and we’re done! BOOM! Vim will repeat the same steps for you on that line! To repeat it on multiple lines, you can also use @@ after using @a command once

I know Vim is nowhere close to an IDE and I may be having some unreasonable hopes but just a quick question: Remote editing of files possible with Vim?

If you think of it considering the available resources:

[1] Vim

[2] openssh-client (Comes installed with most Linux flavors)

You are in luck my friend! Yes, Vim supports remote editing of files ?

Vim just utilizes the secure connection established by scp (secure copy) provided by openssh-client. There are times when you are working with files on multiple remote machines and it’s a waste of time to log into a machine just to edit one single file! You can relax in your current machine if you just know your remote machine credentials and path.

vim scp://[email protected]_IP_or_hostname/relative/path/of/file

For example: I need to edit a file on 10.0.18.12 stored in /home/dev-john/project/src/main.c and I have login credentials for dev-john, I can access the main.c using:

$ vim scp://[email protected]/project/src/main.c

I can use the relative path because, I can start looking for the file from the home directory of dev-john

TIP: If you access a remote machine frequently, you can create an ssh config file to create a shortcut for the connection. Create a file ~/.ssh/config with

Host remote-dev-machine Hostname 10.0.18.12 User dev-john IdentityFile ~/.ssh/id_rsa

Now you can access your file using:

$ vim scp://remote-dev-machine/project/src/main.c

If it’s confusing to remember the relative path and not intuitive, you can also specify it with an alternative:

$ vim scp://remote-dev-machine/~dev-john/project/src/main.c

Awesome! I’m already thrilled at the out-of-the-box capabilities of Vim. Looks like you’ve a solution to a lot of common editing problems. Let’s see. I have a file with over 2000 lines and the functions of my interest are located at line 9, line 768 and line 1898. I know I can jump to a line using line number but I’m not so good at remembering those numbers. Got anything for me?

Hell yeah! What you’re looking for is a local bookmark solution in Vim using letters. All you have to do is :

 • Place your cursor on any line at any position
 • Press Esc to make sure you’re in normal mode
 • Press m{lowercaseletter} where {lowercaseletter} is any letter from a-z
 • You just created a local bookmark to navigate in your file

To view all your bookmarks: Press Esc and enter command mode, type :marks and hit Enter/Return . You’ll see a list of your bookmarks. To visit any bookmark at any time, just press Esc and type `{lowercaseletter} . Kaboom! You’ll arrive at the exact same location with cursor where you bookmarked. Example:

I have created a local bookmark to line 21, column 18 using a . If I’m editing something on line 1783, I would just press Esc and type `a :

To solve your problem, all you’ve to do is create 3 local bookmarks and quickly jump to them by looking at :marks .

Problem solved ?

What if I told you that you can create global bookmarks too?! ? Yes, it is possible to create global bookmarks too! These are equivalent to your windows or GUI shortcuts (or linux soft/hardlinks) except you don’t need to create an actual link. You heard me right! You can literally jump from editing a file in /dir1 to another file and line in /project/src/ from your Vim without exiting ! ?

Fret not, it’s not a big new thing to remember. All you have to do is:

Use an uppercase letter instead of lower case letter to create a global bookmark. That’s all! Really! You navigate to the global bookmark using the same process. Example: If you’ve created a bookmark using mP , all you’ve to do is press Esc and type `P and BAM! You jump to your global bookmark (Vim remembers the path, so you don’t have to type anything about the path)

You can access the global bookmarks in the same way as local : :marks

:marks mark line col file/text P 53 4 ~/project/src/large-file.c A 11 0 ~/project/README.md

NOTE: If you are not interested in the cursor position and just want to be there at the beginning of you bookmarked line, use 'P instead of `P (Use a single quote instead of back tick to be positioned at the beginning of the line)

I’ve heard that Vim supports window splitting along with tabs! I understand tabs are great and you get to work with multiple open files at once. But, what about splitting? Why would I want that?

Scenarios:

 • You may want to edit a file by looking at another file simultaneously (May be you are defining a C function by looking at it’s declaration in a header file)
 • You may want to edit some portion of a file by looking at the top/bottom portion of the same file simultaneously
 • Your work may require you to edit a file by looking at different portions of different files simultaneously

Vim supports splitting of screen both horizontally and vertically. Even better, you can even browse file system to open a file when you split your screen.

Here are the available options:

:split filename - split window horizontally and load filename :vsplit file - vertical split and open file ctrl-w up arrow - move cursor up a window ctrl-w ctrl-w - move cursor to another window (cycle) ctrl-w _ - maximize current window vertically ctrl-w | - maximize current window horizontally ctrl-w = - make all equal size :sview file - same as split, but readonly :close - close current window

Maximizing a window for work:

Resizing:

CTRL-W [N] - Decrease current window height by N (default 1) CTRL-W [N] + Increase current window height by N (default 1) CTRL-W [N] Increase current window width by N (default 1)

Is there a way to use file explorer while I split panes? (I can’t remember and type the file names always!)

Of course, all you have to do is type : :Sexplore for horizontal file explorer and :Vexplore for vertical file explorer. You can also use :Vexplore! to open the file explorer on right side (instead of default left)

Again, all this works *without any extra plugins* ?

I am in the middle of editing some code and I quickly need to run a shell command. Should I save my work, exit Vim and run my commands? I bet there is a better way out with Vim

You bet! Vim just doesn’t want you to leave Vim and wants you to continue focussing on your work. Hence the option to execute shell commands from within your Vim. Don’t worry, all your unsaved work is not discarded, you just execute your command and BAM! you are back in your unsaved/saved file safely!

Let’s say you are in the middle of a coding session and you quickly need to head out to take a look at man page of file operations because you forgot the signature! You don’t have to save your work, exit Vim and then check man pages or you don’t have to open another tab just for the man page. You can issue the command from right within the Vim editor.

[DEMO] Unix commands from VIM

VIM allows users to execute shell commands from within VIM without exiting. All you have to do is enter the command…asciinema.org

Guess what! Prepare to be amazed. Vim also supports make command from within your file! All you have to do is navigate to a directory with Makefile . Open any file (Could be your source code) and make all the changes and save it. Wait, there’s no need to exit to see the compilation result. You can trigger your make build from right within Vim:

[DEMO] Trigger make builds from vim

VIM allows users to trigger make builds without exiting VIM. All we have to do is enter the command mode and type :makeasciinema.org

Similarly you can build other targets in your Makefile!

Example: Build directory clean up

I hope these cool features will help you to use Vim more productively.

Your feedback is always welcome.

Feel free to comment, criticize or applaud ?

References:

 • //www.openvim.com/tutorial.html
 • //linuxconfig.org/vim-tutorial
 • ftp://ftp.vim.org/pub/vim/doc/book/vimbook-OPL.pdf
 • //vim.wikia.com/wiki/Tutorial
 • //www.viemu.com/a-why-vi-vim.html
 • //robertames.com/files/vim-editing.html
 • //www.youtube.com/watch?v=wlR5gYd6um0