Sådan kommer du i gang med CentOS

Du kan downloade CentOS-versioner her .

CentOS eller Community Enterprise OS er en open source distribution baseret på RHEL eller Red Hat Enterprise Linux. Dette er kun tilgængeligt, hvis du har købt supportpakken. Desuden er alle RHEL-pakker fuldt kompatible med CentOS, hvilket giver en robust, stabil og nem at administrere platform, der sikrer det højeste niveau af driftssikkerhed gratis.

CentOS er binær kompatibel med RHEL ud af kassen og er den foretrukne platform til serverinstallationer. En af de mest værdifulde dele af CentOS er den lange supportcyklus. Mens frigivelsesstøttecyklusser for Fedora f.eks. Varer op til 13 måneder, giver CentOS-udgivelser support i op til 7 år. Det gør det yderst pålideligt og pålideligt.

Desuden udvider CentOS-samfundsprojektet deres tilgængelighed over et stort udvalg af platforme som Google, Amazon AWS og andre. Det er også tilgængeligt i generiske cloud-init-aktiverede billeder.

For at lære mere om CentOS, besøg CentOS-projektet her.

Versioner

Eksempler

Lad os gennemgå nogle detaljerede instruktioner om, hvordan CentOS 7-installation og grundlæggende opsætning startes.

 1. Download den nyeste CentOS .ISO
 2. Efter at have downloadet den sidste version af CentOS ved hjælp af ovenstående links eller ved hjælp af den officielle CentOS-download-side, skal du brænde den til en DVD eller oprette en bootbar USB-stick ved hjælp af LiveUSB Creator kaldet Unetbootin.
 3. Når du har oprettet installationsmediet, der kan startes, skal du placere din DVD / USB i dit systemdrev, starte computeren, vælge din bootbare enhed, og den første CentOS 7-prompt skal vises. Vælg Installer CentOS 7 ved anmodningen, og tryk på [Enter] -tasten.

4. Systemet starter indlæsning af medieinstallationsprogrammet, og der vises en velkomstskærm. Vælg dit sprog til installationsprocessen - der hjælper dig gennem hele installationsproceduren - og klik på Fortsæt.

5. I det næste trin er den nuværende skærmprompt Installationsoversigt. Det indeholder mange muligheder for fuldt ud at tilpasse dit system. Den første ting, du måske vil opsætte, er dine tidsindstillinger. Klik på Dato og tid, og vælg din servers fysiske placering på det angivne kort, og tryk på den øverste knap Udført for at anvende denne konfiguration.

6. Vælg derefter dine sprogindstillinger og tastaturindstillinger. Vælg dit hovedsprog og ekstra sprog til dit system, og når du er færdig, skal du trykke på Udført.

7. På samme måde skal du vælge dit tastaturlayout ved at trykke på plus-knappen og teste din tastaturkonfiguration ved hjælp af det rigtige input, der er arkiveret. Når du er færdig med at konfigurere dit tastatur, kan du bruge enhver tastekombination til at skifte mellem tastaturer. I mit tilfælde bruger jeg Alt + Ctrl. Når du har valgt den ønskede tastekombination, skal du trykke på Udført igen for at anvende ændringer og gå tilbage til hovedskærmen i Installationsoversigt.

8. Nu kan vi tilføje SPROGSTØTTE, hvis du ikke vil bruge engelsk. Klik på “SPROGSTØTTE” for at åbne dialogen.

9. Som standard kommer CentOS med det engelske sprog forudinstalleret, men vi kan nemt tilføje flere sprog. I mit tilfælde tilføjer jeg tysk tysk med tysk (tyskland) som det ekstra sprog. Tryk på Udført efter dit valg.

10. I det næste trin kan du tilpasse din installation ved hjælp af andre installationskilder end dine lokale DVD / USB-medier, såsom netværksplaceringer ved hjælp af HTTP-, HTTPS-, FTP- eller NFS-protokoller. Du kan endda tilføje nogle ekstra arkiver, men brug kun denne metode, hvis du ved hvad du laver. Så lad det automatiske detekterede installationsmedie stå, og tryk på Udført for at fortsætte.

11. Dernæst kan du vælge din systeminstallationssoftware. I dette trin tilbyder CentOS mange server- og desktop-platformsmiljøer, som du kan vælge imellem. Men hvis du vil have en høj grad af tilpasning, især hvis du vil bruge CentOS 7 til at køre som en serverplatform, foreslår jeg Minimal installation med kompatibilitetsbiblioteker som tilføjelser. Dette installerer en minimal grundlæggende systemsoftware, og senere kan du tilføje andre pakker, som dine behov kræver ved hjælp af:

12. Nu er det tid til at partitionere din harddisk. Klik på menuen Installation Destination, vælg din disk, og vælg den ønskede. Jeg konfigurerer partitionering. Læs mere om, hvilken partition du skal vælge her.

13. På det næste skærmbillede skal du vælge LVM (Logical Volume Manager) som partitionslayout og derefter klikke på Klik her for at oprette dem automatisk. Denne mulighed opretter tre systempartitioner ved hjælp af XFS-filsystem, der automatisk fordeler din harddiskplads og samler alle LVS i en stor Volume Group med navnet “centos”. 11.

 • / boot - Ikke LVM
 • / (rod) - LVM
 • Byt - LVM

14. Hvis du ikke er tilfreds med standardpartitionslayoutet, der oprettes automatisk af installationsprogrammet, kan du tilføje, ændre eller ændre størrelsen på dit partitionsskema fuldstændigt. Når du er færdig, skal du trykke på knappen Udført og acceptere ændringer i oversigten over ændringer.

BEMÆRK: For de brugere, der har harddiske, der er mere end 2 TB i størrelse, konverterer installationsprogrammet automatisk partitionstabellen til GPT. Men hvis du ønsker at bruge GPT-tabel på mindre diske end 2 TB, skal du bruge argumentet inst.gpt til kommandolinjen til installationsprogrammet for at ændre standardadfærden.

15. Det næste trin er at indstille dit systemværtsnavn og aktivere netværk. Klik på Netværks- og værtsnavnetiket, og skriv dit system FQDN (fuldt kvalificeret domænenavn) i feltet Værtsnavn, og aktiver derefter dit netværksinterface, og skift den øverste Ethernet-knap til TIL. Hvis du har en funktionel DHCP-server på dit netværk, konfigurerer den automatisk alle dine netværksindstillinger til aktiveret NIC, som skal vises under din aktive grænseflade.

16. Hvis dit system er en server, er det bedre at indstille statisk netværkskonfiguration på Ethernet NIC ved at klikke på knappen Konfigurer og tilføje alle dine statiske interfaceindstillinger som i skærmbilledet nedenfor. Når du er færdig, skal du trykke på Gem, deaktivere og aktivere Ethernet-kortet ved at skifte knappen til FRA og TIL, og derefter trykke på Udført for at anvende indstillingerne og gå tilbage til hovedmenuen.

Ellers:

17. Tilføj poster for Adresse, Netmaske og Gateway i henhold til dit statiske IP-miljø. I mit tilfælde bruger jeg adressen 192.168.1.100, Netmask 255.255.255.0, Gateway 192.168.1.1 og DNS-servere 8.8.8.8 8.8.4.4. Disse værdier kan variere alt efter dit netværksmiljø. Tryk derefter på Gem.

VIGTIGT: Hvis du ikke har en IPv6-internetforbindelse, skal du indstille IPv6 fra auto til at ignorere på IPv6-fanen. Ellers vil du ikke kunne nå internettet fra denne server på IPv4, da CentOS ser ud til at ignorere den korrekte IPv4-opsætning derefter og bruger IPv6 i stedet, som mislykkes.

18. Derefter skal vi tænde forbindelsen som vist i skærmbilledet nedenfor. Tryk derefter på Udført.

19. Nu er det tid til at starte installationsprocessen ved at vælge Begynd installation og opsætte en stærk adgangskode til rodkontoen.

20. Installationsprocessen starter nu, og du får en lille blå statuslinje i de næste vinduer. Nu skal vi indstille ROOT PASSWORD og tilføje en ny ikke-root bruger i indstillingen USER CREATION. Jeg går først efter root-adgangskode.

21. Indtast en sikker adgangskode efter eget valg, og tryk på Udført.

22. Dernæst går vi efter BRUGERCREATION.

23. Dernæst opretter jeg en bruger. I mit tilfælde brugte jeg det fulde navn "Administrator" og Brugernavn "administrator". Marker indstillingen Kræv adgangskoden for at bruge denne konto, og tryk derefter på Udført. Selvfølgelig kan du bruge enhver værdi efter eget valg.

24. Tryk på Udfør. Hav tålmodighed, og vent på, at opsætningen er afsluttet.

25. Når installationen er afsluttet, beder den om at genstarte serveren, bare tryk på Udfør konfiguration.

26. Serveren genstarter og beder om dit brugernavn og din adgangskode bagefter.

Tillykke! Du har nu installeret den sidste version af CentOS på din helt nye maskine. Fjern ethvert installationsmedie, og genstart computeren, så du kan logge ind på dit nye minimale CentOS 7-miljø og udføre andre systemopgaver, f.eks. Opdatere dit system og installere anden nyttig software, der er nødvendig for at køre daglige opgaver.

Nu er vi klar til at logge ind med den bruger, som vi lige har oprettet ovenfor, eller vi kan bruge rodlegitimationsoplysningerne.

Første login på CentOS. Log ind som rootbruger på serveren, så vi kan udføre nogle sidste installationstrin.

Den første er at installere alle tilgængelige opdateringer med yum.

Bekræft med “y” for at fortsætte med installationen af ​​opdateringerne. Jeg vil installere to kommandolinjeditorer for at kunne redigere konfigurationsfiler på skallen:

Netværkskonfiguration

CentOS 7.2 minimal kommer ikke forudinstalleret med ifconfig-kommandoen, så vi installerer den som følger:

Hvis du vil ændre eller se netværkskonfigurationsfilen, skal du bare redigere filen:

Det vil være sådan, når du konfigurerede en statisk IP-adresse:

Skift værdierne, hvis det er nødvendigt.

Bemærk: Ovenstående ENHEDsnavn kan variere, så tjek den tilsvarende fil i kataloget / etc / sysconfig / netværks-scripts.

Juster / etc / hosts

Juster filen / etc / hosts som følger:

Lav værdierne sådan:

Tillykke! Nu har vi grundlæggende minimal CentOS 7-serveropsætning.

Nu foretrækker du måske at bruge GUI i stedet for, her er en række forskellige varianter, du kan vælge imellem:

Installation af GNOME-Desktop:

Installer GNOME-skrivebordsmiljøet ved at indtaste følgende:

For at starte GUI skal du indtaste efter installationen er afsluttet:

Sådan bruges GNOME Shell

Standard GNOME Desktop på CentOS 7 starter med klassisk tilstand, men hvis du gerne vil bruge GNOME Shell, skal du indstille det således:

Mulighed A: Hvis du starter GNOME med startx , skal du indstille det således:

Mulighed B: Indstil systemets grafiske login systemctl sæt-standard grafisk. Mål og genstart systemet. Når systemet starter:

 1. Klik på knappen, der er placeret ved siden af ​​"Log ind" -knappen.
 2. Vælg "GNOME" på listen. (Standard er GNOME Classic)
 3. Klik på "Log ind" og log ind med GNOME Shell.

GNOME-skal starter sådan:

Installation af KDE-Desktop:

Installer KDE Desktop Environment ved at indtaste

Indtast en kommando som nedenfor efter installationen er afsluttet:

KDE-skrivebordsmiljø starter sådan:

Installation af MATE-skrivebordsmiljø:

Installer MATE Desktop Environment ved at indtaste dette:

Indtast en kommando som nedenfor efter installationen er afsluttet:

MATE Desktop Environment starter:

Installation af Xfce Desktop Environment:

Installer Xfce Desktop Environment ved at indtaste dette:

Indtast en kommando som nedenfor efter installationen er afsluttet:

Xfce Desktop Environment starter sådan her:

ANDEN MÅDE AT GØRE DET:

I stedet for at bruge hacking af en startx-kommando til en .xinitrc-fil, er det sandsynligvis bedre at fortælle Systemd, at du vil starte i en grafisk GUI vs. terminalen.

For at opnå dette skal du blot gøre følgende:

Genstart derefter bare.

Den sidste bit knytter runlevel 5-målet som din standard med hensyn til Systemd.

Gør det med Systemd

Du kan også bruge Systemd til at opnå dette. Dette er uden tvivl den bedre metode, da du administrerer systemets tilstand direkte gennem Systemd og dets CLI'er.

Du kan se, hvad dit aktuelle standardmål er:

Og skift det derefter til grafisk:

Mål

I Systemd er målene runlevel5.target og graphical.target identiske. Så er også runlevel2.target og multi-user.target.

RHEL / CentOS Linux Installere Core Development Tools Automake, Gcc (C / C ++), Perl, Python & Debuggers

Q. Hvordan installerer jeg alle udviklerværktøjer såsom GNU GCC C / C ++ compilers, fabrikat og andre efter installation af CentOS eller RHEL eller Fedora Linux fra en shellprompt?

Du skal installere gruppen 'Udviklingsværktøjer' på RHEL / CentOS / Fedora / Scientific / Red Hat Enterprise Linux. Disse værktøjer inkluderer kerneudviklingsværktøjer som automake, gcc, perl, python og debuggere, der kræves for at kompilere software og oprette nye rpm:

 1. flex
 2. gcc c / c ++ kompilator
 3. redhat-rpm-config
 4. strace
 5. rpm-build
 6. lave
 7. pkgconfig
 8. gettext
 9. automake
 10. strace64
 11. gdb
 12. bison
 13. libtool
 14. autokonf
 15. gcc-c ++ kompilator
 16. binutils og alle afhængigheder.

Installation:

Åbn terminalen, eller log ind over ssh-session, og skriv følgende kommando som en rootbruger:

Eksempel på output, der følger:

Nu kan du kompilere og bruge ethvert program på dit system.

Installationsbekræftelse

Sådan vises Gnu gcc / c / c ++ compiler versionstype:

Eksempel på output:

Hvordan viser jeg alle tjenester, der kører i øjeblikket, på Fedora / RHEL / CentOS Linux-server?

Der er forskellige måder og værktøjer til at finde og liste alle kørende tjenester under Fedora / RHEL / CentOS Linux-systemer.

Syntaksen er som følger for CentOS / RHEL 6.x og ældre (pre systemd):

Udskriv status for enhver tjeneste. Sådan udskrives status for apache (httpd) -tjeneste:

Liste over alle kendte tjenester (konfigureret via SysV):

Liste over tjenester og deres åbne porte:

Tænd / sluk service:

ntsysv er en simpel grænseflade til konfiguration af runlevel-tjenester, som også kan konfigureres via chkconfig . Som standard konfigurerer den aktuelle køreplan. Skriv bare ntsysv, og vælg den tjeneste, du vil køre.

En note om RHEL / CentOS 7.x med systemd

Hvis du bruger systembaseret distro såsom Fedora Linux v22 / 23/24 eller RHEL / CentOS Linux 7.x +, kan du prøve følgende kommando for at liste kørende tjenester ved hjælp af systemctl-kommandoen. Det styrer systemd system og servicemanager.

Brug følgende til at liste systemtjenester på CentOS / RHEL 7.x +.

Syntaksen er:

Sådan vises en liste over alle tjenester:

Eksempel på output:

Ovenstående billede viser Liste over alle enheder, der er installeret på det CentOS / RHEL 7 systembaserede system sammen med deres nuværende tilstande.

For at se processer, der er knyttet til en bestemt tjeneste (cgroup), kan du bruge kommandoen systemd-cgtop. Ligesom den øverste kommando viser systemd-cgtop kørende processer baseret på deres tjenester:

Eksempel på output:

Sådan vises kun SysV-tjenester på CentOS / RHEL 7.x + -brug (inkluderer ikke native systemd-tjenester):

Eksempel på output:

BRANDVÆG SÅDAN:

Lær hvordan du konfigurerer firewall her.

Referencer

 • CentOS-dokumentation
 • Udgivelsesnoter for CentOS
 • Installer Gnome GUI på CentOS 7 / RHEL 7
 • Arbejde med SYSTEMD-mål

Dokumentation Sådan guide til CentOS

CentOS version 7

CentOS 7 er fuldt ud baseret på RedHats detaljerede dokumentation. Eksempler og systemadministrationsvejledninger findes her: CentOS 7 fuld dokumentation

Oprindeligt udgivet af Krasimir Vatchinsky i Archived Stack Overflow Documentation - RIP Tutorial