USB C-port forklaret - Hvordan USB Type C er forskellig, og hvor hurtig den er

Du har måske hørt om USB Type C - når alt kommer til alt er USB-porte temmelig allestedsnærværende i verden af ​​teknologi og elektronik.

Men ved du hvorfor USB C er anderledes, og hvorfor det er lidt fantastisk? I denne artikel gennemgår vi kort funktionerne i de forskellige typer USB-porte og dykker derefter dybere ned i USB Type C.

Lidt baggrund

Vidste du, at USB står for universal seriel bus? Denne "plug-and-play" interface blev først udviklet i 1996, da USB 1.0 blev frigivet. Det tillod computere at være forbundet til og kommunikere med forskellige andre enheder og perifert udstyr, som computermus, kameraer, musikafspillere og så videre.

Ikke alene kan en USB og dens kabel oplade den enhed, men de kan også overføre data via kablet. Så det er mere end bare et strømkabel. Dette er grunden til, at vi er interesserede i dataoverførselshastigheder, som du kan se nedenfor.

I løbet af det næste årti blev nyere (og hurtigere) versioner af USB frigivet.

  • I 2001 fik vi USB 2.0, eller "high speed USB", som kunne håndtere overførselshastigheder på op til 60 megabyte pr. Sekund (Mbps)
  • I 2009 kom USB 3.0 eller "SuperSpeed ​​USB" ud (kreativt navngivningssystem, jeg ved det). Ikke kun tilbød den hurtigere overførselshastigheder (op til 640 Mbps), men det aktiverede to ensrettet datastier, der giver dig mulighed for at sende og modtage data på samme tid.
  • Endelig, i 2013, blev USB 3.1 frigivet ("SuperSpeed ​​+"). Det er den nyeste version af USB-protokollen og kan overføre data med en brændende 10 Gbps (ja, gigabyte, ikke megabyte). Fordi navngivningskonventionen minder meget om 3.0, er USB 3.0 nu kendt som USB 3.1 Gen 1. Igen kreativiteten!

Forskellige virksomheder frigav disse forskellige versioner af USB, men der er en samlet enhed, der arbejder for at udvikle bedre, hurtigere USB-teknologi: USB Implementers Forum (USB-IF). Det er et konsortium på omkring 700 virksomheder (inklusive store virksomheder som Apple, Dell, HP, Microsoft, Samsung). Dette er godt for universelt adoptionspotentiale (mere om dette nedenfor).

Noget at bemærke : USB-porte er alle bagud (og frem) kompatible. Så hvis du vil bruge en USB 3.0-enhed i en 1.0-port, kan du. Men du er begrænset til 1,0 hastigheder.

Dette er en vigtig ting at huske på dataoverførselshastigheder: Den langsommere port / kabel vinder altid. Mere om dette nedenfor.

Så lad os lære lidt mere om hver type, før vi taler om, hvorfor USB C er blevet så populært.

De forskellige typer USB-porte

A (det flade rektangulære stik)

USB A betragtes normalt som en simpel dataport til at forbinde ting som mus (eller andet perifert udstyr) til din computer. Du kan finde det på de fleste computere fra de sidste par årtier.

B (dem med de ulige former)

Du finder normalt USB B-porte på større enheder som printere.

C (det nye "vendbare" stik)

USB C er den nyeste generation af USB-port, og den har fået meget opmærksomhed for nylig. Dens standardprotokol er USB 3.1 (den seneste udgivelse, som nævnt ovenfor), og den maksimale hastighed er 10 Gbps.

Du finder denne nyere port på alt fra smartphones til bærbare computere.

Micro og mini

Disse mindre porte forbinder ofte kameraer, smartphones og andre mindre enheder til din computer.

Mini USB bruges ikke så meget længere, men mikro bruges ofte stadig på smartphones, videospilcontrollere osv.

En note om kabellængde (og hastighed)

Kablerne, der forbinder USB-porte til enheder, kan kun vare så længe, ​​før du risikerer noget datatab under overførslen. Den maksimale længde for højhastighedsenheder er 16ft 5in, og for lav hastighed er den 9ft 10in.

Når du får et kabel til din enhed, skal du også sørge for at få det kabel, der understøtter den hastighed, som din enhed / port understøtter. For eksempel, hvis du har en USB 3.0, skal du sørge for at få et kabel, der understøtter 3.0-hastigheder. Ellers er du begrænset til lavere hastigheder.

Husk: det handler om kablet.

Hvorfor USB C er godt

Ok, så lad os diskutere USB C lidt mere og lægge alle dens fordele.

Først og fremmest tilbyder USB C hurtigere dataoverførselshastigheder (op til 10 Gbps, hvis du har den rigtige kabel / portkombination).

For det andet - og måske alles yndlingsfunktion - er der ingen højre side op, hvilket gør det meget mindre frustrerende at bruge. Hvis du bruger en USB type C-enhed, skal du bare tilslutte enheden på den måde, du vil. Ikke mere "ok overtænk det ikke. Jeg tilslutter det altid på den forkerte måde, men jeg vælter det normalt først (tvivler på mig selv) så darn det, jeg skal bare tilslutte det på den første måde, jeg tager det op .. .crap. Stadig den forkerte vej. " Relateret?

Jeg har set denne funktion kaldes "flippability", og jeg kan lide den.

På samme måde har den samme type stik i begge ender - så du kan bare gribe en ende og tilslutte den, uanset hvilken ende du griber. Igen mindre frustrerende. Jeg udelader den indre monolog denne gang.

Endelig er USB C ved at blive vedtaget af mange forskellige producenter, hvilket sandsynligvis betyder, at vi er på vej mod en ægte "universal" USB (det kaldes trods alt "Universal Serial Bus"). Ville det ikke være rart.

Men det er også lidt forvirrende , som du kan se nedenfor i sektionen om nomenklatur.

Hvad med Thunderbolt?

Thunderbolt-teknologi (udviklet af Intel) gør det muligt for USB C-porte at levere op til 40 Gbps - dobbelt så hurtigt som den hurtigste "almindelige" USB C. Et Thunderbolt 3-stik (den seneste version) kombinerer Thunderbolt, USB, strøm og DisplayPort for at tillade til superhurtige overførselshastigheder.

Flere gode nyheder - det er også vendbart og kan tilsluttes på hvilken som helst måde (der er ingen højre side opad). Det kan også bruges i en hvilken som helst USB C-port (de to stik ser ens ud), og enhver USB C kan tilsluttes en Thunderbolt-port. Denne USB C vil dog kun være begrænset til sine egne hastigheder og vil ikke være i stand til at matche hastigheden på Thunderbolt.

Så dybest set er Thunderbolt bare en særlig hurtig, fancy USB C-enhed.

Til sidst...

Hvis du har mulighed for at bruge en USB C-enhed, skal du vælge den. Du får hurtigere hastigheder, en mere tilfredsstillende oplevelse, og det er bare nemmere at bruge.

Bare sørg for at kontrollere, om du har de rigtige kabler, så din enhed drager fuld fordel af al C-elegance.

Nogle yderligere bemærkninger til USB C-nomenklatur

Hvis du virkelig vil nørde ud og lære alle de forskellige navne, hastigheder og hvordan de har ændret sig, er her en gennemgang:

  • Forvirrende: 3.1-porte kan også have ældre / original form. Disse kaldes USB 3.1 Type A (disse er mest almindelige på desktops nu.)
  • Mere forvirrende: Der er også USB 3.1 Gen 1 (lavere hastigheder - 5 Gbps) og Gen 2 (hurtigere hastigheder - 10 Gbps; kan blive halvt så hurtig [teoretisk] som Thunderbolt, men både port og enhed skal understøtte Gen 2-standarder)
  • Fremadrettet: mest forvirrende - USB 3.2 overtager for alle tidligere nomenklaturer. Så gamle 3.0, 5 Gbps, kaldes USB 3.2 Gen 1. Og den hurtigere USB 3.1 (10 Gbps) kaldes USB 3.2 Gen 2.
  • USB 3.2-porte vil undertiden være i stand til at nå hastigheder på 20 Gbps - der kaldes USB 3.2 Gen 2x2 (2x hurtigere end Gen 2) - kommer fra at have dobbelt så mange databaner i kablet for at overføre data hurtigere. Se efter dem snart.