Vinkelnavne i geometri: Akut, stump, lige og retvinklet, defineret

Vinkler: Akut, stump, lige og højre

Der er fire typer vinkler afhængigt af størrelsen i grader. Disse er:

  • Rette vinkler
  • Lige vinkler
  • Akutte vinkler
  • Stump vinkler

Rette vinkler

Retvinkler er vinkler, der har et mål på nøjagtigt 90 °. For eksempel er vinklen i hjørnet af en firkant eller et rektangel en ret vinkel. Et eksempel på en ret vinkel er nedenfor:

eksempel på en ret vinkel

Lige vinkler

Retvinkler er vinkler, der har et mål på nøjagtigt 180 °. For eksempel har en lige linje en lige vinkel. Et eksempel på en lige vinkel er nedenfor:

eksempel på en lige vinkel

Akutte vinkler

Akutte vinkler er vinkler, der har et mål på mindre end 90 °. For eksempel har et stort bogstav "A" en spids vinkel. Et eksempel på en spids vinkel er nedenfor:

skærmbillede 24-10-2017 kl. 10 22 45

Stump vinkler

Stump vinkler er vinkler, der har et mål på mere end 90 °, men mindre end 180 °. For eksempel har et ur, der viser klokken 5, en stump vinkel. Et eksempel på en stump vinkel er nedenfor:

eksempel på en stump vinkel

Eksempler

Eksempel 1

Hvad er målingen for den største heltals spidse vinkel? Da akutte vinkler er vinkler med et mål mindre end 90 °, vil den største heltal akutte vinkel have et mål på 89 °.

Eksempel 2

Hvad er målingen for den mindste heltals stumpe vinkel? Da stumpe vinkler er vinkler med et mål større end 90 °, vil den mindste heltal stumpe vinkel have et mål på 91 °.

Eksempel 3

Hvad er målingen på vinklen i et stort bogstav "L", og hvilken type vinkel er det? Målingen på vinklen i et stort bogstav "L" er 90 °, og vinklen er en ret vinkel.

Flere artikler om matematik:

  • JavaScript-matematikfunktioner forklaret