RTF-fil: Hvad er Rich Text Format?

Chancerne er, at du er stødt på en fil eller to med .rtfudvidelsen. Hvis du nogensinde har spekuleret på, hvilken slags fil det er, og hvordan pokker du endda åbner den, er du ikke alene.

I denne artikel dækker vi, hvad en RTF-fil er, og hvordan man åbner, redigerer og konverterer dem til forskellige formater, som du måske er mere fortrolig med.

Hvad er RTF-formatet?

RTF står for Rich Text Format og blev først udviklet af Microsoft i 1987.

RTF-formatet blev oprindeligt udviklet for at gøre det lettere at arbejde med tekstdokumenter, uanset hvilken tekstbehandler eller hvilket operativsystem du bruger.

Selvom Microsoft holdt op med at opretholde formatet tilbage i 2008, blev det bredt vedtaget. I disse dage har de fleste moderne operativsystemer en eller anden måde at åbne RTF-filer lige ud af kassen.

Sådan åbnes og redigeres en RTF-fil

For at åbne en Rich Text Format-fil skal du først dobbeltklikke på den, hvis du er på skrivebordet eller trykke på den, hvis den er på en mobilenhed.

Desktop og online tekstbehandlere

De fleste desktop-operativsystemer leveres med software, der er i stand til at åbne RTF-filer som WordPad på Windows eller TextEdit på macOS.

Mange Linux-distributioner inkluderer en kontorpakke som LibreOffice, der kan åbne RTF-filer. Hvis din ikke gør det, kan du installere det via kommandolinjen eller gå til //www.libreoffice.org/ for at downloade pakken direkte.

De fleste online tekstbehandlere kan også åbne RTF-filer. Google Docs, Dropbox Paper og Office Online er blandt de mest populære online tekstbehandlere, og alle er i stand til at åbne filer med .rtfudvidelsen.

Når du åbner en RTF-fil ved hjælp af en af ​​ovenstående metoder, kan du redigere filen som med enhver anden tekstfil:

Sådan åbner du en RTF-fil med et andet program

Hvis du gerne vil åbne et andet program, skal du bare højreklikke på filen og holde markøren over "Åbn med". Vælg derefter bare det program, du vil åbne filen med:

Bemærk: Denne proces kan variere lidt afhængigt af dit operativsystem.

Mobile tekstbehandlere

Mobilenheder kan have lidt mere problemer med at åbne RTF-filer ud af kassen. Der er stadig mange muligheder som Google Docs eller WPS Office til både Android og iOS.

Når du først har fundet en mobil tekstbehandler, som du er fortrolig med, er der en god chance for, at den kan åbne og redigere RTF-filer.

Sådan konverteres en RTF-fil til et andet format

Den nøjagtige metode til konvertering af en RTF-fil varierer afhængigt af den software, du bruger til at åbne den. Alligevel er processen generelt ens, uanset hvilken tekstbehandler du bruger.

Sådan konverteres en RTF-fil til et andet format i LibreOffice Writer.

Trin 1: Vælg "Gem som"

Når filen er åben i LibreOffice Writer som beskrevet ovenfor, skal du klikke på "File" og derefter vælge "Save As ..." i rullemenuen:

Trin 2: Vælg en placering

I popup-menuen "Gem" skal du vælge en placering for at gemme din nye fil.

Du kan også benytte denne chance for at omdøbe filen til noget nyt, hvis du vil:

Jeg valgte at gemme filen på mit skrivebord, men du er velkommen til at gemme den, hvor du vil.

Bemærk: Denne menu kan se anderledes ud afhængigt af dit operativsystem.

Trin 3: Vælg et nyt filformat

Nu den sjove del - vælg det forskellige format, du vil gemme filen i.

Åbn rullemenuen i nederste højre hjørne, og vælg et andet format:

Derefter skal du bare klikke på Gem "Gem". Din nye fil i et andet format vil være på det sted, du har angivet. Endnu bedre, din originale RTF-fil vil stadig være, uanset hvor du åbnede den, helt uændret.

Nu skal du bare åbne din nye fil og fortsætte med at redigere den.

Men husk, at ikke alle filformater er så universelle som RTF. Hvis du deler din nye fil med nogen, og de har problemer med at åbne den, skal du muligvis konvertere den til noget andet.

Alligevel, nu hvor du kender processen, skal det være let at konvertere dine filer til et format, som du og alle andre kan arbejde med.