Sådan lærer du nye ting effektivt og nyder at gøre det

At arbejde i softwareteknik betyder altid at lære nye ting. Vi er nødt til at holde os ajour med nye teknologier, værktøjer, paradigmer. Dette er et af de smukkeste aspekter af jobbet, men også et af de sværeste. Vi har altid travlt, vi har lidt fritid, og det kan være svært at lære noget nyt på arbejdspladsen.

Jeg kan godt lide at studere og undersøge, men netop derfor kæmpede jeg for at fuldføre alt, hvad jeg startede. Der er altid for mange ting, jeg ønsker at lære, så jeg flyttede for ofte fra den ene til den anden.

Når jeg først indså, at jeg spildte tid og energi, skabte jeg nogle enkle regler for effektivt at lære nye ting i min fritid. Jeg håber, du finder dem nyttige! ?

Vælg noget, du vil lære, ikke noget du skal lære

Det første skridt er at beslutte, hvad man skal lære.Min regel: valgte hvad du gerne vil lære i dette øjeblik. Dette betyder, at det ikke skal være relateret til dit arbejde. Hvis det er, er det godt. Men skub ikke dig selv: Alt, hvad du lærer, vil forbedre dig som professionel på en eller anden måde.

Hvis du er som mig, er der mindst ti nye ting, du gerne vil begynde at lære. Det er et problem: hvad skal man vælge først? Der er ikke et let svar, min ven ... Men for at forenkle spillet lidt, deler jeg normalt emnerne i tre kategorier.

Applikativ viden

Applikativ viden refererer til værktøjer / rammer / biblioteker. Det har brug for mindre tid til at lære, og du kan anvende det med det samme. Tænk på applikativ viden som en "grådig tilgang": den giver høj værdi nu og en lille værdi senere.

Antag at du beslutter dig for at lære Apache Kafka. Det bruges bredt i branchen, og du planlægger at integrere det i dit projekt på arbejdspladsen. Det er en god idé, og du vil drage fordel af at lære det med det samme. Men hvis du tænker på de kommende år, vil der være en ny version af det eller endda et bedre værktøj.

Grundlæggende viden

Grundlæggende viden vedrører grundlaget for datalogi. Det kan være svært at lære, da det kan være mere teoretisk. Desuden anvender du det ikke den næste dag. Grundlæggende viden er en ”langsynet tilgang”: den har brug for tid, men den vil være værdifuld for evigt.

Funktionel programmering er et godt eksempel på grundlæggende viden. Det kræver tid at lære det, især hvis du vil gå dybt ind i den matematiske del. Det er sandsynligt, at du ikke drager fordel af det med det samme. Men det vil ændre den måde, du tænker over problemer på, og dette vil vare evigt.

Horisontal viden

Horisontal viden er ikke-teknisk. Det påvirker flere aspekter af dit liv - som hvordan du tænker, håndterer problemer, kommunikerer. Horisontal viden handler ikke om at forbedre din viden, det handler om at bruge den bedre .

Denne uge startede jeg en bog om, hvordan man kan fokusere bedre for at være mere produktiv. Det forbedrer ikke mine tekniske kompetencer, men det hjælper mig med at arbejde bedre - og leve bedre, er jeg sikker på.

Hvordan vælger man?

Ok, vi har givet lidt mere struktur til de forskellige muligheder. Hver type viden er værdifuld, prøv at blande dem lidt. Valget afhænger af dine nuværende behov. Du startede et projekt, der involverede et interessant værktøj, som du ikke kender? Begynd at lære det værktøj! (applikativ viden). Kan du lide distribuerede systemer og vil gå dybere ned i emnet? Lad os dykke ned i det! (grundlæggende viden). Føler du dig træt og altid stresset? En god bog om, hvordan man håndterer stress, kan være til hjælp! (vandret viden).

Pointen her er: Vælg det, du føler dig vigtigere for dig lige nu, og hold dig til det. Start ikke flere ting parallelt, medmindre du har meget fritid. Ellers spilder du tid og energi. Vælg en, og fokuser på den. Når du er færdig med det, skal du vælge en anden, der passer til dine behov i det øjeblik. Jeg gentager det igen: valgte det, du gerne vil lære i dette øjeblik.

Find en hvilken som helst effektiv ressource til at lære emnet, og gå dybt ind i det, når du har det godt

Når du først har valgt emnet, er det tid til at få det. Du kan gøre dette på flere måder. Læs en bog, se en video på Youtube, tilmeld dig en MOOC, læs dokumentationen, læs historier på Medium. Det er ikke vigtigt, hvordan du lærer det nye emne, men lær det nok til at være solidt.

Det er ikke vigtigt, også når du lærer det. Har du noget fritid mandag aften? Det er det! Din virksomhed giver dig mulighed for at bruge nogle arbejdstimer på at lære nye ting? Endnu bedre!

For mig er det pendling. Jeg bruger cirka en time hver morgen og hver aften på et tog fra mandag til fredag. I stedet for at være doven på et socialt netværk foretrækker jeg at investere tid i læring.

Sæt det, du lærer i praksis

For mig bliver den bedre måde at lære noget på at blive praktisk. Når du har lært noget nyt, skal du omsætte det i praksis . Hvis det er vandret viden, så prøv at ændre dine vaner i henhold til de nye koncepter. Hvis du gik med grundlæggende eller applikativ viden, skal du starte et nyt projekt. Du kan enten gå med et komplekst projekt eller med et simpelt projekt.

Det komplekse projekt kan tage flere måneders arbejde, men det er en god chance for at sammensætte flere emner, du har lært. Jeg tog denne tilgang med Scalachain, hvor jeg sammensatte det, jeg lærte om blockchain, Scala og Akka.

Det enkle projekt er hurtigere at gennemføre, og det giver dig mulighed for at fokusere på en bestemt del. Det kan være en god legeplads at teste noget, der vil være en del af et komplekst projekt. Efter denne linje oprettede jeg et simpelt projekt for at prøve Akka Cluster, fordi jeg vil integrere det i Scalachain.

Del din oplevelse med andre

Del altid det, du lærer. Sæt hvert projekt, du opretter, på GitHub eller hvilken som helst offentlig platform, du foretrækker. Skriv en historie på Medium eller et blogindlæg på dit personlige websted for at dele din oplevelse.

Dette er vigtigt af et par grunde: først og fremmest kan du validere din viden. At prøve at forklare noget for andre er den bedste måde at gøre dig solid på det. Du modtager feedback eller bidrag, der hjælper dig med at forstå endnu bedre emnet. Den anden grund er, at du får synlighed. Virksomheder vil sætte pris på, at du kan vise dine kompetencer og ikke kun opføre dem i et resumé.

Deling af dit arbejde hjælper både andre og dig selv. Det er den vidunderlige ting ved det: at dele viden er altid en win-win!

Nyd turen

Dette er grundlæggende. Det må ikke blive et andet job, det er noget, du gør for fornøjelsen . Skub ikke dig selv til at arbejde på det, når du føler dig træt, eller hvis du foretrækker at gøre noget andet. Det er ikke vigtigt, om det tager dig en uge, seks måneder eller endda et år. Der er ingen deadlines her.

Konklusion

Det er det, fyre. Disse enkle regler lyder måske trivielt, men de hjalp mig meget med at organisere min læringsvej. Følg mig gerne på GitHub eller Medium, hvis du er nysgerrig efter, hvad jeg vil lære og dele! ?