Hvordan typografi bestemmer læsbarhed: Serif vs. Sans Serif, og hvordan man kombinerer skrifttyper.

Til digitalt design er det vigtigt at vide og forstå, hvordan man bruger og hvordan man kombinerer forskellige skrifttyper. Der er en skrifttype til enhver stemning!

Dette indlæg vil give dig en hurtig introduktion til de største familier i typografi: Serif og Sans Serif. Og hvordan du som designer kan vælge de rigtige skrifttyper og kombinere dem.

Lad os begynde!

Serif type familie

Skrifttypen Serif adskiller sig fra Sans Serif af den lille lille fodlignende ting kaldet Serifs.

En masse Serif-skrifttyper, som du ser, ser meget mere traditionelle eller konservative ud.

Oprindelse : Grunden til, at de har disse små fødder, er faktisk på grund af stenudskæring. Tilbage i de dage, hvor folk havde brug for at udskære latinske bogstaver i sten, malede designeren normalt de bogstaver, de ønskede, med en pensel. Men stenhuggerne skulle skære det ud af det maleri. Og den stenudskæring skabte disse serifs på bogstaverne.

Folk har tendens til at bruge Serif-skrifttyper til noget ret seriøst. Dette skyldes deres traditionelle og konservative udseende.

Serif er yderligere opdelt i fire skrifttypefamilier.

1. Gammel stil

Dette er den ældste Serif-familie. Det inkluderer skrifttyper som Adobe Jenson, Centaur, Goudy Old style og mange flere. Deres skrifttype er modelleret efter, hvordan tekst plejede at se ud i 1400'erne. Meget gammeldags.

2. Overgangsperiode

Dette ser lidt mere moderne ud. Denne skrifttypefamilie inkluderer Times New Roman, Baskerville, Georgia osv.

3. Moderne

Endnu mere moderne og klassisk udseende. Dette inkluderer Didot, som er det skrifttype, der bruges til titlen på Vogue magazine.

4. Slab-Serif

De er en type familie med tykke serifs. Eksempler på slab-Serif-skrifttyper inkluderer American Typewriter, Archer osv.

Hvordan skelner du nu mellem disse fire store klasser i Serif-familien?

Det er faktisk ret let. Se på de første tre familier: gammel stil, overgangsstil og moderne. Sæt dem side om side. Hvis du ser på den tyndeste kontra den tykkeste del af bogstaverne, vil du se det, når du går fra de ældre til de mere moderne typer. Du vil se en øget forskel i, hvad vi kalder modulering af skrifttyperne. Koncentrer dig for eksempel om O'erne. Når man sammenligner den gamle stil med de moderne typer, vil tykkelsen og tyndhedsforskellen være mindre sammenlignet med den moderne.

Og meget af denne modulering kommer fra, når folk plejede at skrive med flad nibbed penne.

Hvad med Slab-Serif?

Hvis du ser på en Slab-Serif-skrifttype, kan du se, at der stort set er nul forskel mellem den tykkeste og den tyndeste del af skrifttypen.

Og det blev designet med vilje sådan. Det er et af de moderne medlemmer af Serif-familien. Alligevel følger den ikke reglen om "mere ind i fremtiden, du går, jo større er forskellen mellem den tykkeste og tyndeste del af skrifttypen." Slab-Serif blev oprettet til avisudskrivning til klarere læsning, når kvaliteten af ​​papiret tidligere var dårlig.

Sans-Serif type familie

Sans-Serif adskiller sig fra Serif. Det har ikke serifs (de små små fødder) eller dekorative elementer langs de centrale bjælker og de øverste bjælker. Sans-Serif er lidt mere moderne end seriferne.

De er også opdelt i fire familier.

1. Grotesk

Den ældste. Dette inkluderer News Gothic, Franklin Gothic og mere.

2. Neo-grotesk :

Lidt mere moderne. Helvetica og Ariel er eksempler.

3. Humanist:

Endnu mere i fremtiden. Gill Sans er et eksempel.

4. Geometrisk :

De er baseret på geometriske former. Futura er et eksempel.

Hvordan skelner du mellem de fire?

I lighed med seriferne kan du nu flytte fra den ældre Groteske familie til Neo-Grotesque til Humanisten. Du kan se forskellen i de tykkeste og tyndeste dele af skrifttypen bliver mere og mere overdrevne. Når man ser på Grotesque, er det næsten lige langt fra alle punkter. Og når du ser på de humanistiske skrifttyper, begynder du at se variationen i moduleringen.

I et geometrisk skrifttype er O'erne altid perfekt runde. O'erne ser nøjagtigt ud som om du tegner med en vinkelmåler. Og dette skrifttype er lidt ligesom Slab-Serif-typen. Selvom det er et af de moderne skrifttyper i familien, bøjer det tendensen og har stort set ingen modulering og er lige langt fra alle punkter.

Hvordan typografi bestemmer læsbarhed

At have kendskab til skrifttypefamilierne og deres underfamilier hjælper med styling. Men vigtigere, det handler om læsbarhed. Design handler både om funktion og form. Hvad gør et skrifttype mere læsbart?

Humanistisk Sans-Serif anses for at være mere læselig end Grotesque. Og årsagerne er:

 • Humanistisk skrifttype har mere åbne former.
 • Mellemrumsafstanden i det humanistiske skrifttype er mere end i grotesk, hvilket gør det lidt lettere at læse.
 • I det Groteske skrifttype er tegnene tvetydige fra hinanden. En lille bogstav 'g' og 9 i Grotesque ser ret ens ud, de er alle meget firkantede, tilføjer mere forvirring og gør det mindre læsbart. Mens man i Humanist-skrifttypen tydeligt kan skelne mellem tegnene.

Dette er nogle faktorer, der gør skrifttyper mere læsbare. Nu kan du vælge skrifttypen afhængigt af formålet.

Sådan kombineres skrifttyper

Når du kombinerer forskellige skrifttyper, har du normalt en anden skrifttype til overskriften og en anden til kroppen. Og dette er for at skabe en lille kontrast og interesse for dine designs.

Nogle af de almindelige regler, som designere bruger, når de kombinerer forskellige skrifttyper:

 1. Serifs og Sans-Serif fungerer rigtig godt sammen. Det har en tendens til at skabe et godt design. Sans-Serif har lidt øget læsbarhed sammenlignet med Serifs. Derfor er Sans-Serif en god skrifttype til teksten.

  Kombiner ikke en Serif med en Serif og en Sans-Serif med en Sans-Serif, fordi den kan se lidt kedelig og udifferentieret ud.

 2. For mange skrifttyper i et design er ikke en god ting. Det ender med at se for mærkeligt ud. Hold dig til 2 skrifttyper (den ene fra Serif-familien og den anden fra Sans-Serif).
 3. Værdsat stemningen på skrifttypen ligesom farver. Og kombiner ikke forskellige stemninger sammen. Prøv at kombinere mere moderne skrifttyper med moderne skrifttyper og ældre skrifttyper med mere traditionelle.

  Hvis du får stemningen i dine skrifttyper, begynder du at skabe nogle utroligt smukke designs.

  Ting, du skal holde ens: Skrifttypens humør og tid

  Ting, du skal kontrastere: Serif-ness (for eksempel skal en skrifttype være Serif og den anden Sans-Serif) og Vægte.

  Vægt betyder, hvor tung eller fed din tekst er. De fleste designsoftware har en hel række vægte. For eksempel lys, medium, fed, ekstra fed osv. Spil rundt med forskellige vægte, der kontrasterer dem for at skabe interessante designs.

Brug ALDRIG ALDRIG - Comic Sans, Papyrus, Viner, Kristen, Curlz. Uanset hvad du designer, får de dine designs til at se forfærdelige ud.

Værktøjer til typografi

 1. WhatFont

  En kromudvidelse, der fortæller dig navnet på en skrifttype på ethvert websted.

 2. Font Egern

  Jeg downloader normalt skrifttyper herfra. De er gratis til kommerciel brug.

Det var en kort oversigt over det store felt inden for typografi. Håber du har lært interessante ting, som du kan bruge i dine designs! :)