Linux er 25. Yay! Lad os fejre med 25 fantastiske fakta om Linux.

For 25 år siden i denne uge delte en universitetsstuderende i Finland sit projekt på en e-mail-liste:

Fra: [email protected] (Linus Benedict Torvalds)

Nyhedsgrupper: comp.os.minix

Emne: Hvad vil du gerne se mest i minix?

Resumé: lille afstemning for mit nye operativsystem

Besked-ID:

Dato: 25. august 91 20:57:08 GMT

Organisation: University of He lsinki Hej alle derude, der bruger minix - Jeg laver et (gratis) operativsystem ( bare en hobby, vil ikke være stort og

professionel som GNU ) til 386 (486) AT-kloner. Dette har brygget

siden april og begynder at blive klar. Jeg vil gerne have feedback om

ting, som folk kan lide / ikke kan lide i minix, da mit operativsystem ligner det noget

(samme fysiske layout af filsystemet (af praktiske årsager)

blandt andet). Jeg har i øjeblikket portet bash (1.08) og gcc (1.40), og ting ser ud til at fungere.

Dette indebærer, at jeg får noget praktisk inden for få måneder, og

Jeg vil gerne vide, hvilke funktioner de fleste mennesker vil have. Nogen forslag

er velkomne, men jeg lover ikke, at jeg gennemfører dem :-) Linus (torv…@kruuna.helsinki.fi) PS. Ja - den er fri for enhver minix-kode, og den har en multi-threaded fs.

Det kan IKKE beskyttes (bruger 386 opgaveskift osv.), Og det sandsynligvis aldrig

vil understøtte alt andet end AT-harddiske, da det er alt, hvad jeg har :-(.

”Bare en hobby,” siger han. ”Vil ikke være stor og professionel som GNU,” siger han.

Dette barn har ingen idé om, at hans operativsystem er ved at ændre software for evigt.

I dag er Linux det dominerende operativsystem for servere. Det er også grundlaget for Android, som er det dominerende operativsystem til telefoner. Og det er 100% gratis og open source.

Lad os sætte de sidste 25 år af Linux i perspektiv med disse 25 fantastiske fakta om Linux:

Fakta nr. 1: Der er 115 millioner linjer med kode i Linux Foundation's samarbejdsprojekter. Sammenlign dette med de 45 millioner linjer kode i Windows XP.

Fakta nr. 2: Linux-kernen er langt det mest aktive open source-projekt på jorden. Dens accepterer i gennemsnit 185 patches hver dag.

Fakta nr. 3: Det tager cirka 41.000 årsværk at opbygge Linux - svarende til ca. 5 mia. $ I udviklerløn.

Fakta nr. 4: Linux Foundation betaler Linus $ 10 millioner om året for at fortsætte sit arbejde med Linux. Hans nettoværdi er $ 150 millioner.

Fakta nr. 5: På trods af dette involverede summen af ​​penge - og alle de systemer, der er afhængige af Linux - arbejder Linus hjemmefra alene med sin kat. Her er et billede af ham ved hans løbebåndsdesk:

Fakta nr. 6: Mens Linus tjente som i det finske militær - udførte ballistiske beregninger - købte han en kopi af Andrew Tanenbaums operativsystemer: Design og implementering . Denne bog beskrev Minix - en forenklet pædagogisk version af Unix - og åbnede Linus øjne for Unix-filosofien.

Operativsystemdesign og implementering (3. udgave)

Bogen, der inspirerede Linus til at oprette Linux.

Fakta 7: Selvom Torvalds skrev 100% af Linux's første udgivelse, tegner hans originale bidrag sig nu for mindre end 1% af dets samlede kodebase. I disse dage siger han, at han er for travlt med at slå sammen kode skrevet af andre bidragsydere til selv at lave meget programmering.

Jeg har ikke en femårsplan. Jeg har ikke et måneskud. Jeg er helt tilfreds med alle de mennesker, der går rundt og kigger på stjernerne og siger "Jeg vil derhen." Men jeg kigger på jorden, og jeg vil rette hullet lige foran mig, inden jeg falder ind. - Linus Torvalds

Fakta # 8: Andre berømte softwareikoner som Bill Gates og Mark Zuckerberg droppede ud af college for at forfølge deres projekter på fuld tid. Linus fortsatte ikke kun skolen efter Linux 'indledende succes - han holdt endda fast for at få sine mestre inden for datalogi.

Fakta 9: Selvom Linus oprettede Git, accepterer han ikke pull-anmodninger gennem GitHub. Linux er dog opført på GitHub, og det har mere end 35.000 stjerner.

Fakta nr. 10: Linux's maskot er en pingvin ved navn “Tux”:

Fakta nr. 11: Udviklere fra en lang række virksomheder bidrager til Linux. Her er de sorteret efter bidrag:

Fakta nr. 12: 97% afverdens supercomputere kører på Linux - inklusive klynger brugt af NASA.

Fakta nr. 13: SpaceX bruger et specielt fejltolerant design af Linux i hver af sine Merlin-raketmotorer. Gennem dette har Linux hjulpet med at gennemføre 32 rummissioner.

Fakta nr. 14: I 2009 skiftede regeringen i München, Tyskland, fra Windows til Linux. De hævder at have sparet mere end € 10 millioner i softwarelicensafgifter indtil videre. Men kontakten kan have kostet dem så meget eller mere i mistet produktivitet.

Fakta nr. 15: Linux driver den lille $ 5 Raspberry Pi-computer.

Fakta nr. 16: Er Linux verdens konge? Titanic var den første spillefilm produceret på Linux-servere.

Fakta nr. 17: Selvom videospiludvikler Valves grundlægger Gabe Newell offentligt har udtalt, at han mener Linux er fremtiden for spil, floppede hans virksomheds Linux-baserede Steam Machine-konsol. Linux 'samlede markedsandel er faldet en smule siden 2010.

Fakta nr. 18: Dronecode er Linux til Drones. Omkring 1.000 virksomheder udvikler dronetjenester, der kører oven på dette operativsystem.

Fakta nr. 19: Toyota og Jaguar planlægger at køre deres fremtidige biler ved hjælp af Linux-kvalitet.

Fakta nr. 20: Linux er tilgængelig i mange distributioner eller "distros". De fleste distroer er baseret på andre distroer. Den mest populære distro er Ubuntu, som er baseret på Debian.

Her er det fulde Linux-stamtræ:

Fakta nr. 21: Red Hat er en virksomhed, der foretager en virksomhedsfokuseret distribution af Linux. Det er det største firma, der er bygget omkring open source-software, og er på vej til at tjene $ 5 milliarder i omsætning i år.

Fakta nr. 22: Linux leveres ikke nødvendigvis med en grafisk brugergrænseflade (GUI). Mange udviklere interagerer med det gennem en kommandolinjeskal - normalt Bash. Du kan vælge mellem en række GUI-skaller, såsom Xfce og KDE. Når du hører udtrykket "Xubuntu", betyder det "Ubuntu med Xfce." Kan du gætte hvad "Kubuntu" betyder?

Ǝpʞ ɥʇᴉʍ nʇunq∩: ɹǝʍsuɐ

Fakta nr. 23: Linux bruger GNU General Public License.

Licenserne til de fleste software er designet til at fjerne din frihed til at dele og ændre den. Derimod er GNU General Public License beregnet til at garantere din frihed til at dele og ændre gratis software - for at sikre, at softwaren er gratis for alle dens brugere. ” - GNU GPL præambel

Fakta # 24: Linux bruger et "Unix-lignende" design, hvor det ermonolitisk Linux-kerne fører tilsyn med filsystemer, netværk og proceskontrol. Resten af ​​funktionaliteten håndteres af moduler - hvoraf mange er fra GNU-projektet.

Fakta nr. 25: Selv Microsoft Windows - Linux største konkurrerende operativsystem - omfavner Linux. Det integrerede for nylig Ubuntu Bash i Windows 10.

Bonusfakta: Linux blev inspireret af Richard Stallmans GNU-projekt, Free Software-bevægelsen og Hacker Ethic. Du kan læse om disse - sammen med historien om andre vigtige projekter som Apple I-computeren - i Steven Levys klassiske bog Hackers:

Hackers: Heroes of the Computer Revolution: 25th Anniversary Edition

Rediger beskrivelse amzn.to

Her er også et kort interview med Linus, hvor han taler om Linux og Git, og hvordan han skabte dem til at løse sine egne problemer:

Her er de næste 25 år med Linux. Måtte open source software fortsat gøre verden til et mindre buggy sted!

Jeg skriver kun om programmering og teknologi. Hvis du følger mig på Twitter, spilder jeg ikke din tid. ?