Hvad gør en VPN, og hvordan fungerer den? En guide til virtuelle private netværk

Sikkerhed bør være en topprioritet for dig, når du surfer på nettet, især hvis du ikke er hjemme på dit eget wifi-netværk. Hvis du rejser meget, arbejder i caféer med offentlig wifi eller behandler følsomme data - eller endda hvis du f.eks. Bruger netbank - bør du overveje at tage nogle ekstra forholdsregler.

En god måde at hjælpe med at beskytte dine personlige data og enhver følsom information, du måtte sende gennem interwebs, er at få en VPN. Et virtuelt privat netværk tilføjer et vigtigt sikkerhedslag, når du bruger internettet, og det er ikke svært at få en og konfigurere den om få minutter.

Lad os se på, hvad en VPN er, hvordan den fungerer for at beskytte dig, og hvad du kan forvente, når du bruger en.

Hvad er en VPN?

En VPN er en tjeneste, der giver dig mulighed for at surfe på nettet mere sikkert og anonymt. Det er en forbindelsesmetode, der i det væsentlige placerer dit eget private netværk oven på et offentligt netværk, så din computer eller enhed kan oprette forbindelse til sin destination, som om den er forbundet direkte gennem det private netværk.

Hvordan virker det?

En VPN tager de data, du sender via internettet, krypterer dem, sender dem gennem sin egen server og sender dem til sin destination.

Et par vigtige ting foregår her.

VPN krypterer dine data.

Dette betyder, at hackere, regeringen eller din internetudbyder (internetudbyder) ikke kan se, hvad du sender eller modtager. Og ja, alle disse enheder kan potentielt få adgang til dine data med varierende grad af lethed.

Dybest set tager VPN de datapakker, der skal sendes, indpakker dem i et ekstra lag af sikkerhed (= kryptering) og sender de krypterede pakker på vej gennem en krypteret tunnel. Og der er kun en måde at dekryptere disse data på: med den unikke nøgle i det par, der leveres af VPN.

Så hvis nogen opfanger disse data, er alt, hvad de ser, forvansket vrøvl, der ville tage en supercomputer mange, mange år at dekryptere uden nøglen.

VPN bruger sine egne servere

Ud over at gøre dine data ulæselige for hackere og andre, sender VPN disse data via sin egen server, inden de sendes til sin destination. Dette får det til at ligne, at dataene kom fra den server, og gør det næsten umuligt at oprette forbindelse til dig.

Hvorfor er dette vigtigt? Folk, der prøver at stjæle dine data, kan få en masse information bare fra din IP-adresse (som er unik for din computer). Men hvis det er skjult (og en hacker bare ser VPN's IP-adresse i stedet), kan en hacker ikke få meget information om dig ud af det.

Hvorfor skal du få en VPN?

Du tror måske, at du ikke ofte befinder dig i en situation, hvor du skal være optaget af onlinesikkerhed. Men en VPN kan være nyttig i mange situationer.

Hyppige flyers

Flyver over Perito Moreno-gletsjeren

Hvis du rejser meget (eller endda lidt), vil du sandsynligvis støde på nogle sketchy eller usikre wifi-netværk. Dette betyder, at hackere kan drage fordel af den kendsgerning og snuse på din online aktivitet.

Hvis du kommer online via et usikkert netværk, er dine data endnu mindre sikre end normalt. Men hvis du bruger en VPN, er dine data krypteret og klar til at rulle sikkert.

Beskæftiger sig med følsomme oplysninger

Sød sparegris

Banker du online? Måske skal du kontrollere din kontosaldo. Hvad med at oprette lægebesøg eller sende en e-mail til en kollega om vigtig forskning?

Der er mange tilfælde, hvor du måske ikke vil have nogen anden til at se de data, du har at gøre med online. Og brug af en VPN sørger for, at ingen (din arbejdsgiver, offentlige agenturer, ondsindede hackere) kan fange disse private detaljer og bruge dem til at skade dig.

Skjule / ændre din placering

Visse lande begrænser bestemte websteder (som f.eks. Kina, der forbyder Facebook - men der er mange andre), og dette kan vise sig frustrerende, hvis du rejser eller er flyttet til et sådant sted.

Hvis du har en VPN baseret i for eksempel USA, hvor disse begrænsninger ikke gælder, skal du være i stand til at omgå disse begrænsninger og besøge dine yndlingswebsteder og bruge dine foretrukne streamingtjenester.

Husk hvorfor? Fordi en VPN bruger sine egne servere (baseret i USA eller hvor som helst virksomheden er placeret) og websteder identificerer disse servere som kilde til enheden. Så du kunne være i Kina og surfe væk via din Connecticut-baserede VPN.

Beskyttelse af din browsing

Sig, at du gerne vil købe din datter en fødselsdagsgave, men du vil ikke have annoncer for den gave, der vises på dit familiens skrivebord. Hvis du bruger en VPN, især en med ikke-log-politik (mere herom nedenfor), gemmes disse data ikke.

Bemærk: Hvis du har brug for mere information om privat browsing, skal du tjekke denne artikel om inkognitotilstand.

Forskellige protokoller, forskellige niveauer af sikkerhed

Forskellige VPN-tjenester tilbyder forskellige funktioner og bruger forskellige protokoller. Dette er bestemt noget, du vil gennemgå, før du vælger en VPN.

Her er et par ting at se efter og huske på:

Vælg en VPN, der bruger OpenVPN eller IKEv2 / IPSec

Der er en række protokoller, der bruges af VPN'er, men OpenVPN og IKEv2 er de bedste og mest almindelige.

OpenVPN er den mest anvendte protokol. Det er sikkert, ret hurtigt og open source. Så hvad er der ikke at elske?

IKEv2 / IPSec er ikke så almindelig endnu, men dens sikkerhed, hastighed og lydhørhed gør det til et rigtig godt valg.

Tjek VPN's logningspolitik

Farverig reol

Når du vælger en VPN, skal du kontrollere, hvad de siger om logfiler. Logfiler henviser til de data, som VPN opbevarer om dig og dine browsersessioner. Det kan være ting som:

 • Din aktivitet
 • Din IP-adresse
 • Når du kommer til / offline
 • Hvilke enheder du bruger
 • Betalingshistorik

Nogle af disse ting er muligvis ikke super private, men de kan stort set alle bruges til at lære mere om dig, som du ikke vil have.

Nogle VPN'er fører nogle logfiler. Nogle beholder ikke noget (hvilket du absolut bør foretrække). Bundlinjen: jo mere info en VPN gemmer om dig, jo mere kan nogle andre personer / bureauer potentielt finde ud af. Så se efter en "ingen logfiler" -politik i din VPNs fortrolighedserklæring.

En VPN gør dig ikke uovervindelig

Jeg slappede af derhjemme pludselig så jeg et supermanlegetøj til miniature kl. 9.30 i Banten World. Så kiggede jeg efter et antal steder og værktøjer for at kunne sætte supermanden til at se flyvende ud, når de blev fotograferet, og wow det ser cool ud. Dette billede er den mest superheltfigur, jeg kan lide så godt.

Du tror måske, at brug af en VPN gør dig fuldstændig usårlig for onlineangreb. Desværre er dette ikke tilfældet.

En VPN er kun så sikker som dens dele. Så inden du vælger en, skal du sørge for at tjekke for alle funktioner, der er diskuteret i denne artikel, som:

 • En solid, sikker protokol (OpenVPN eller IKEv2 / IPSec når det er muligt)
 • En politik uden logføring
 • Niveauet for kryptering, som VPN bruger
 • Uanset om de fører logfiler over din betalingshistorik (og potentielt identificerende information)
 • Reglerne i det land, hvor VPN er baseret (nogle lande kan tvinge VPN'er til at holde / aflevere visse oplysninger)

Nu hvor du har lidt mere information om VPN'er, skal du være i stand til at træffe en informeret beslutning om, hvorvidt du skal få en, og hvordan du vælger den rigtige til dig.

Glad sikker browsing!