Jeg kan ikke bare stå og se Mark Zuckerberg ødelægge internettet.

”Med stor magt kommer stort ansvar” - Onkel Ben

Mark Zuckerberg - Facebooks administrerende direktør - er sandsynligvis den mest magtfulde person, der lever i dag. Han er måske endda den mest magtfulde person nogensinde.

Traditionelt er præsidenten for De Forenede Stater blevet betragtet som den mest magtfulde person på jorden. Præsident Obama kontrollerer trods alt det mest magtfulde militær på planeten og har betydelig indflydelse på US $ 18 billioner økonomi.

Men præsident Obama overvåges af systemer, der holder hans magt i skak: kongres og højesteret, tidsbegrænsninger (han vil blive tvunget til at gå på pension i januar) og den amerikanske vælgeres vilje.

Mark Zuckerberg har ingen af ​​disse begrænsninger. Hans magt strømmer fra Facebook, det syvende største selskab på planeten ved markedsværdi, hvoraf han ejer 18% af aktien og kontrollerer 60% af stemmerettighederne.

I en alder af 32 kunne han forblive administrerende direktør for Facebook i yderligere 50 år.

Men økonomi er kun en lille del af det, der gør Facebook så magtfuld. Her er nogle måder, det dominerer menneskelig opmærksomhed på:

  1. Mere end en milliard mennesker bruger Facebook hver dag. 1/4 af al den tid, der bruges på internettet, bruges på Facebook.
  2. For mange mennesker er Facebook internettet. Det er det første sted, de fleste mennesker går for at annoncere bryllupper, fødsler, dødsfald og andre store livsbegivenheder.
  3. Facebook er i stigende grad det sted, hvor folk bruger andre former for medier.

Gennem sit Free Basics-program er Facebook bogstaveligt talt blevet internettet for verdens fattige (som skal betale penge for at få adgang til websteder, der er uden for Facebook).

Facebook har også brugt sit monopol på menneskelig opmærksomhed til at kontrollere, hvilke nyheder der vises til hvem, der påvirker den offentlige mening fra skyggen.

Og Facebook ved meget mere om menneskeheden - og individuelle mennesker - end nogen anden virksomhed eller regering på Jorden. 500 terabyte af vores personlige data strømmer ind på Facebook hver dag.

Indtil videre har Zuckerberg primært brugt Facebooks magt til yderligere at vokse Facebook. Han har erhvervet Facebooks mest seriøse konkurrenter: Instagram og WhatsApp. Han konkurrerer nu med YouTube om video og Twitter om kommunikation i realtid.

Han opretter endda AI'er og lancerer satellitter (selvom hans første endte med at eksplodere på affyringsrampen).

Men da Facebook kæmper mod at blive det største selskab nogensinde, kan Zuckerbergs planer for det ændre sig.

Selv om han har lovet at give væk 99% af sin Facebook-aktie i løbet af sit liv, vil han bevare kontrollen med bestyrelsen. Og hans magt kommer ikke fra hans milliarder dollars, men fra hans adgang til vores opmærksomhed og vores data.

Hans rolle i udformningen af ​​menneskeheden er så stor, at der endda er et team af universitetsprofessorer, der logger og analyserer bogstaveligt alt, hvad Zuckerberg siger, i håb om at forstå hans motivationer og fremtidige planer.

For resten af ​​sit liv vil Zuckerberg være i stand til at bringe Facebooks utrolige styrke til at nå de mål, han ønsker.

Men er han ansvarlig?

Her er Zuckerbergs seneste indlæg om, hvad han laver for at stoppe falske nyheder på Facebook, hvor han siger: "Bunden er: vi tager misinformation alvorligt."

Og lige ved siden af ​​Zuckerbergs indlæg er der to annoncer for falske nyhedshistorier.

Falske nyheder kan have spillet en stor rolle i resultatet af det amerikanske præsidentvalg og mange andre nylige valg.

Selv falske overskrifter - ofte brugt til at narre folk til at klikke gennem annoncer til ikke-relaterede produkter - kan skade. Overskrifter er den eneste del af en nyhedshistorie, som de fleste mennesker gider at læse. På egen hånd kan overskrifter i det væsentlige svinge den offentlige mening.

Og falske nyheder er ikke den eneste store Facebook-kontrovers i denne uge.

I går lækkede folk på Facebook til New York Times, at Facebook aktivt arbejder på et sofistikeret censurværktøj.

Zuckerbergs tilsyneladende mål er at genindtræde på det kinesiske marked, hvor Facebook er blevet blokeret siden 2009.

Er det en ansvarlig magtanvendelse for Zuckerberg at bruge sin virksomheds enorme rigdom og hær af softwareingeniører til at hjælpe med undertrykkelse af verdens mest folkerige land? Alt, så han kan få større markedsandel?

Facebook overalt

Facebook er allerede på vores telefoner og computere og plager os med underretninger.

For eksempel dukker Facebook Messenger op på det, du laver hver eneste gang nogen sender dig en besked.

Hvis du prøver at lukke underretninger i Facebook Messenger, er her de muligheder, det giver dig:

Det er rigtigt - den eneste måde at slukke for disse irriterende meddelelser i mere end 24 timer ad gangen er at gå helt ned til operativsystemniveauet.

Og Zuckerberg vil ikke stoppe ved blot at gennemsyre vores eksistens. Han ønsker, at Facebook skal være vores eksistens.

Her er en demo af Facebook Social VR, bygget oven på Oculus, et firma, han købte i 2014:

Det er slående, hvor dagligdags alt dette ser ud. Du kan gå hvor som helst og gøre hvad som helst, men i stedet skal du hurtigt rejse til din stue og tage en selfie med din hund? Men jeg afviger.

Zuckerberg har været tydelig på, at han agter at skabe - og derefter tjene penge på - kunstig knaphed. Han forestiller sig en fremtid, hvor du kan betale ekstra penge for at få et bedre sæde i en sportsbegivenhed, der udsendes med virtual reality.

Udbuddet af sæder på forreste række i VR bør teknisk være ubegrænset. Blegere i en VR-oplevelse er ikke bundet af de normale regler for rum og tid. Men du bliver nødt til at betale ekstra for at forhindre disse andre avatars hoveder i at blokere dit syn på spillet.

Tilføj dertil det faktum, at annoncer i VR kan bogstaveligt talt være overalt. Med øjesporing kan du ikke afværge dit blik fra dem.

Og med Facebooks stadigt voksende datakorpus om dig - og dets kapitalistiske mandat til at maksimere værdien for sine aktionærer - bliver disse annoncer fortsat mere og mere creepier.

Facebook er en trussel mod det åbne web

Noget som Facebook kunne aldrig have opstået inden for Facebook. Det havde brug for et åbent web, inden for hvilket det kunne bevæge sig.

På trods af dette tager Facebook bevidst arbejde - som Free Basics - for at ødelægge det åbne web. Det ødelægger det miljø, der gjorde sin egen eksistens mulig.

Googles medstifter Sergey Brin har fordømt Facebook og erkendt, at Google selv ikke kunne få succes på det "murede have" -nett, som Facebook opretter:

”Du skal spille efter deres regler, som er meget restriktive. Den slags miljø, som vi udviklede Google i, årsagen til, at vi var i stand til at udvikle en søgemaskine, er, at internettet var så åbent. Når du får for mange regler, vil det kvæle innovation. ”

Ved at låse internettet, suger Facebook ikke kun mere og mere af menneskehedens vågne timer - det forgifter brønden.

Organisationer, der ellers til sidst dukker op for at udfordre Facebooks dominans, vil aldrig engang være i stand til at finde den frugtbare jord, de har brug for for at slå rod i første omgang.

Hvad kan du gøre ved det?

Mange menneskers instinktive reaktion er at slette deres Facebook-konto og blot ignorere den.

Desværre hjælper det ikke at slette din Facebook-konto. Det vil bare føre til endnu færre fornuftige mennesker på Facebook.

Kan lide det eller ej, mange af de mennesker, der har mest brug for at høre dine tankevækkende meninger, er lige der og hænger på Facebook.

De er din udvidede familie. Dine klassekammerater i gymnasiet. Og de bades i patos og misinformation hele dagen.

De har brug for at se dine rimelige meninger og dine tankevækkende svar på deres egne, ofte urimelige.

Jeg har for det første ingen planer om at slette min Facebook-konto.

Jeg vil ikke trække mig tilbage i et literatur ekkokammer, hvor jeg ellers måske foretrækker at bruge min tid.

Jeg vil stikke det ud og fortsætte med at bekæmpe misinformation med humor og fornuft.

Og jeg håber, du også vil.

Gør oplevelsen mere tålelig

Der er nogle måder, du kan gøre Facebook til et sundere sted for dig selv.

  1. Trending-sektionen er fyldt med annoncer og misinformation. Du kan blokere det - sammen med annoncer og mange andre ting, du ikke kan lide ved Facebook - ved at installere udvidelsen Facebook Purity Chrome.
  2. Afvis Facebooks hyppige anmodninger om dine data. Giv dem ikke dit telefonnummer eller adgang til dine Gmail-kontakter. Og brug ikke Facebook-godkendelse til at logge ind på websteder eller apps.
  3. Tænk to gange om at dele personlige oplysninger. Det er OK at sende billeder af dig med dine børn, men jeg vil bestemt ikke sende vrede rants eller live-stream fra en happy hour. At give Facebook disse øjeblikke af svaghed kan kun skade dig på vejen.

Endelig lær dig selv om, hvordan internettet fungerer, og hvorfor et åbent web er så kritisk. Læs denne fremragende bog om netneutralitet og den igangværende kamp om internettet:

Master Switch: Rise and Fall of Information Empires

Rediger beskrivelse amzn.to

Jeg skriver kun om programmering og teknologi. Hvis du følger mig på Twitter, spilder jeg ikke din tid. ?