Rust for begyndere - Kom godt i gang med det mest elskede programmeringssprog

Rust er blevet kåret til Stack Overflow's mest elskede programmeringssprog i fem år i træk. Denne artikel fortæller dig, hvorfor Rust er fantastisk.

Rust er et systemprogrammeringssprog, som du kan bruge til at skrive applikationer med høj ydeevne. Rust bruges af nogle af de bedste teknologivirksomheder som Dropbox og Cloudflare til at levere hastighed og samtidighed til deres kunder.

I de sidste fem år i træk er Rust blevet stemt som det mest elskede programmeringssprog.

Men chancerne er, at du måske ikke har arbejdet med Rust. Eller værre, du har muligvis ikke hørt om det før. Så lad os lære mere om det.

Hvorfor Rust?

Lad os se på, hvorfor en udvikler vælger Rust.

Typiske programmeringssprog som Python og C ++ trækker mange detaljer væk fra udviklere.

Hvis du er juniorudvikler, der arbejder på en simpel webapplikation, er dette muligvis ikke et problem. Du vil bare finde en løsning på et problem.

For applikationer i stor skala, som millioner af brugere vil bruge dagligt, fungerer fremgangsmåden 'problemløsning' ikke. Flere brugere bruger mere systemressourcer. Og flere ressourcer betyder større regninger for din virksomhed.

Det er her Rust skinner. Rust kombinerer nem programmering med adgang til kernesystemkonfigurationer. Rust er bygget med hukommelsessikkerhed, samtidighed og sikkerhed fra bunden.

Rust er et “programmeringssprog til systemer, der fokuserer på hastighed, hukommelsessikkerhed og parallelisme”.

Rust betragtes også som et godt alternativ til C ++. Rust tilbyder høj ydeevne ud over at hjælpe dig med at fjerne almindelige fejl forårsaget af sprog som C ++.

Nu hvor du ved, hvad Rust kan gøre for dig, lad os se på Rust detaljeret.

 Oprindelse

Rust er et programmeringssprog med open source. Det blev først introduceret til verden i 2010 af Graydon Hoare, mens han arbejdede hos Mozilla. Kort efter begyndte Mozilla at sponsorere dette projekt og er stadig en kernebidragyder til Rust.

Rust begyndte at vinde popularitet gennem årene. Selv Microsoft bruger Rust til at opbygge sikre og sikkerhedskritiske softwarekomponenter.

 Kernefunktioner

Lad os se på nogle kernefunktioner, der får Rust til at skille sig ud fra andre programmeringssprog.

Ydeevne

Rust blev bygget til at være højtydende fra grunden. Rust tilbyder finkornet kontrol af hukommelsesstyring og har et minimalt standardbibliotek.

Hvis du ser på nogle af de målinger, der deles af Figma, havde de utrolige forbedringer i ydeevne, når de skiftede til Rust.

Rusts lave hukommelsesplads gør det også til et ideelt valg til programmering af integrerede systemer. Du kan bruge Rust til at skrive software til IoT-enheder som hjemmeautomatiseringshubs, smarte sikkerhedssystemer og så videre.

Sikkerhed

En af hovedårsagerne til, at Microsoft besluttede at rodfæste Rust, er dens sikkerhed.

Størstedelen af ​​sårbarhederne i Microsoft-software skyldtes dårlig hukommelsesstyring i C & C ++. Dette førte til enkle, men kraftige udnyttelser som Buffer Overflow-udnyttelsen, der havde lammet Windows i årevis.

Så Microsoft besluttede at lede efter det bedste alternativ til C ++. Og de fandt Rust.

Brug af Rust fjerner en hel klasse af sikkerhedssårbarheder fra softwareapplikationer. Dette hjælper virksomheder med at opbygge applikationer med bedre ydeevne og højere sikkerhed.

Samtidighed

Samtidighed er, når to eller flere opgaver starter, køres og gennemføres på overlappende tid. Databaseoperationer er et godt eksempel på at forklare samtidighed.

Når tusindvis af brugere bruger din applikation på samme tid til at udføre forskellige handlinger, håndterer din database dem samtidigt. Samtidighed er et nøglekoncept, når det kommer til skaleringsapplikationer.

Samtidighed og parallelisme er også indbygget i Rust. Rust løser de fleste af samtidighedsproblemerne under kompileringstiden ved at bruge begrebet ejerskab. Lær hvordan Rust håndterer samtidighed her.

Arbejde med rust

Nu hvor du forstår de vigtigste funktioner i Rust, lad os skrive et par linjer med kode. Du kan finde installationsinstruktioner her, hvis du vil prøve Rust på din computer.

Lad os starte med et simpelt "Hello World!" fungere.

// Main function fn main() { println!("Hello World!"); }

Ja. Det er stort set det. Lad os prøve at tilføje to tal.

// Main function fn main() { let a = 100; let b = 200; println!("Result is {}",a+b); }

Igen, temmelig standard. Lad os nu se på en matrixoperation.

// Main function fn main(){ let arr:[i32;4] = [1,2,3,4]; println!("array size is {}",arr.len()); }

Hvis du ser på linje 3, bruger vi “: [i32; 4]”. Her fortæller vi Rust, at vi erklærer en matrix af længde 4 med 32-bit heltal.

Erklæring af datatyper i detaljer er en nøglefaktor til forbedring af programmets ydeevne. Du hjælper kompilatoren med at spare tid ved eksplicit at erklære, hvilken type data du skal tildele en variabel.

At lade kompilatoren finde ud af datatypen er en af ​​hovedårsagerne til, at du får problemer med ydeevnen, mens du skalerer din applikation.

Rust er også et statisk skrevet sprog, hvilket betyder, at det skal kende typerne af alle variabler på kompileringstidspunktet.

Selvom Rust ligner syntaktisk C og C ++, skal du ikke lade sin enkelhed narre dig. Rust kommer med en stejl indlæringskurve. Men det er det hele værd, når du først har fået en god forståelse af det grundlæggende.

Hvem bruger rust?

Nu hvor du har et godt kendskab til, hvad Rust er, lad os se på, hvem der bruger Rust.

Microsoft

Engang en hård modstander af open source, er Microsoft nu en ivrig bidragyder til en række open source-projekter. Deres .net-kerneprojekt er en af ​​de mest populære open source-rammer, der bruges af udviklere i dag.

Microsoft har valgt Rust til sikkerhed og ydeevnekritiske applikationer. Rust bruges også meget i Azure, især i sin IoT Edge-platform til at køre AI-applikationer på IoT-enheder.

Dropbox

Dropbox bruger Rust til at forbedre effektiviteten i datacenteret. Rust driver nu kernetjenester i Dropbox, der betjener mere end 500 millioner brugere.

Dropbox skrev for nylig en detaljeret artikel om, hvordan de omskrev deres kernemotor.

Med Dropboxs egne ord,

Rust har været en kraftmultiplikator for vores hold, og det at spille på Rust var en af ​​de bedste beslutninger, vi tog.

Rust var også en medvirkende faktor, der hjalp Dropbox med at flytte sin infrastruktur fra AWS til sine egne datacentre.

Figma

Figma er et skybaseret design- og prototypeværktøj, som du kan bruge i din browser. Det er et fremragende værktøj til at designe, prototype og eksportere dine designs til kode. Lær mere om Figma her.

Samtidighed er afgørende for et samarbejdsværktøj, hvor mange brugere arbejder på et enkelt design ad gangen. Figma brugte Rust til at skrive en højtydende server, der hjalp dem med at skalere deres produkt og opnå den præstation, de ledte efter.

Her er artiklen, som Figma skrev om deres oplevelse med Rust.

TL; DR

Rust er et systemprogrammeringssprog, der er blevet stemt som StackOverflow mest elskede programmeringssprog, fire år i træk.

Rust giver dig kontrol over detaljer på lavt niveau og giver bemærkelsesværdige forbedringer i hastighed og stabilitet.

Det har hjulpet virksomheder som Dropbox, Figma og Microsoft med at opbygge bedre applikationer til deres kunder.

Sproget bliver i stigende grad vedtaget af virksomheder, der ønsker at skalere deres applikationer med højere ydeevne og samtidighed. Lyder interessant? Begynd at lære Rust her.

Jeg skriver regelmæssigt om maskinlæring, cybersikkerhed og DevOps. Du kan tilmelde dig mit ugentlige nyhedsbrev her.