Hvilke titler som Junior, Senior og Expert faktisk betyder i softwarebranchen

Jeg har været i softwarebranchen i 2 årtier. Jeg har arbejdet med en masse programmerere fra forskellige lande i forskellige forretningssektorer fra telekom og forsikring til onlinebank og sundhedspleje.

For 20 år siden, da jeg var nybegynder, betød ordene "ekspert" og "senior" eller "leder" mere eller mindre det samme for mig. Da jeg voksede ind i min karriere og arbejdede med mennesker med forskellige færdigheder, kom jeg til at tildele en bestemt betydning med hvert af disse udtryk, der beskriver forskellige dimensioner af folks færdigheder.

Junior, Senior, Expert

Der er mange måder at indstille disse titler på. En, som jeg især finder interessant, handler om deres problemløsningskompetencer:

Den bedste måde, jeg er kommet på med at definere disse titler, er at se på de udfordringer, de står over for.

I stedet for at fokusere på kravene til en rolle kan vi få en bedre definition ved at se på udfordringerne på hvert niveau.

En juniors største udfordring er at lære teknologien. Du er ny i virksomheden, og de bruger Node, React, Python ... du skal lære deres tech stack som det første skridt til at blive produktiv. Dette behøver ikke nødvendigvis tage så lang tid. Hvis du har tidligere erfaring med noget lignende eller computere generelt, lærer du hurtigere. Det kan også være nødvendigt at aflære nogle ting for fuldt ud at absorbere de nye ting.

En seniors største udfordring er at lære domænet. Du kender .NET, og du er ansat i et firma, der skriver .NET-kode. Du kan læse deres kode, men du har ingen idé om det problem, det løser. Din udfordring er at lære domænet kendskab til at forstå kodenes sammenhæng, og hvorfor den er struktureret på en bestemt måde til at løse et bestemt sæt problemer.

En eksperts største udfordring er at hjælpe seniorer og juniorer med at konstruere en løsning, der løser domænespecifikke problemer. Eksperterne frigør teamets sande kraft ved at sprede deres viden i domænet og tech stack. Det er dem, der har en sammenhængende forståelse af virksomheden som helhed.

Når nogen bare tilmelder sig holdet, er de som standard på juniorniveau, uanset hvor mange års erfaring de har. Men hvis de kender tech stack, kan de betragtes som seniorer.

Det er vigtigt at bemærke, at disse titler ikke er permanente . Folk er forskellige: de lærer forskellige ting i forskellige hastigheder, og hver har en unik viden.

En erfaren udvikler kan lære teknologien om et par dage og blive senior. En hurtig test af anciennitet er at spørge dem om de ting, de ikke kan lide ved tech stack. Når nogen kender en teknologi godt, har de en god idé om begrænsningerne og styrkerne ved teknologien.

Alder har heller ikke noget at gøre med anciennitet . Det er bare et ordspil i jobbeskrivelser, der ophidser de ældre juniorer.

Når nogen jages på hovedet fra et konkurrerende firma, er der en god chance for, at de allerede kender domænet, derfor kan de betragtes som en ekspert.

Grænsen mellem seniorer og eksperter er ikke så indlysende. Eksperter kan flydende bruge domænes tekniske jargon, men hvad der adskiller dem fra seniorerne er deres holistiske forståelse af, hvordan software bruges til at løse forretningsproblemerne.

Når du stiller et generelt spørgsmål fra en ekspert, får du normalt ikke et simpelt “ja” / “nej” svar, men snarere et “ja og nej” eller “det afhænger”. Det er fordi eksperterne kan se problemerne i dybden med ulemper og fordele og de uundgåelige kompromiser. De har normalt brug for mere info for at destillere de enkle spørgsmål til mere specifikke for problemet i hånden og derefter give et "ja" / "nej".

At føre

Lederens største udfordring er at sikre, at alle bevæger sig i den rigtige retning på tværs af holdet :

  • Eksperterne deler deres domæne og tekniske viden med seniorer og juniorer
  • Seniorerne lærer domæneviden og deler deres tekniske viden med juniorerne
  • Juniorerne forbliver nysgerrige og motiverede til at lære mere

Virkeligheden er mere kompleks end det, men af ​​hensyn til denne korte artikel er det tilstrækkeligt at sige, at lederen sætter tempoet i holdet, og de bedste ledere fører bagfra, som en professor i forretningsadministration ved Harvard Business School udtrykker det:

Ledere kan tilskynde til gennembrudsideer ikke ved at dyrke tilhængere, der kan udføre, men opbygge samfund, der kan innovere. - Linda A. Hill

Erfarne

De fleste jobannoncer kræver en erfaren kandidat. Desværre blokerer dette for de fleste juniorer i en fangst 22:

Men at ansætte en erfaren udvikler er ikke altid formlen for succes. Du vil sikre, at holdet har en god blanding af forskellige niveauer. At have juniorer i holdet får seniorer og eksperter til at forklare begreber og blive endnu bedre til deres job.

De, der ved, gør det. De, der forstår, underviser. - Aristoteles

Du skal være forsigtig, når du ansætter erfarne mennesker (senior- og ekspertniveau i henhold til vores definition), da de har tendens til at være mere meningsfulde om, hvordan ting skal gøres. Afhængigt af holdets demografi kan de ende med at afbalancere holdet og dræbe andres motivation.

Det kan være en god idé at efterlade en smule kløft mellem hvad jobkravene beder om og en persons færdigheder. Dette hul holder dem på arbejde, fordi det giver dem en følelse af vækst og fremskridt. Ellers kan de kede sig og forlade hurtigere, end du gerne vil.

Du ansætter ikke for færdigheder, du ansætter for holdning. Du kan altid lære færdigheder - Simon Sinek

Professionel

Nogle gange forveksles ordet "professionel" med "senior", "ekspert", "erfaren" eller "bly". I modsætning til en hobbyist er en professionel en person, der laver en aktivitet for pengene.

En person, der tilbereder et måltid derhjemme for familien, er ikke en professionel kok. Nogen der laver mad på en restaurant er.

Når vi taler om en "professionel", mener vi ofte nogen, der:

  • er servicemindet og gør deres bedste for at tilbyde en god service i bytte for penge.
  • efterlader deres personlige liv uden for arbejdet og stræber efter den bedst mulige service (selvom det varierer mellem arbejdskulturer og generationer).
  • skaber den tillid, der er nødvendig for at erhverve og fastholde kunder.

En "junior" kan afsløre professionel adfærd, mens en person i "ledende stilling" kan demonstrere adfærd, der ikke er professionel.

Specialist vs. generalist

Specialisten har en dyb viden om en bestemt tech stack eller domæne, men forstår ikke nødvendigvis det store billede.

For eksempel kan en generalist UX-ingeniør have en bred vifte af færdigheder, men ikke nødvendigvis så dybt som en specialist front-end-udvikler:

Trivia: Hvis du klemmer dine øjne, kan du se T-formen på færdighedsdiagrammet.

På den anden side kan en specialist front-end-udvikler have meget dyb viden om implementering af et websted, men ikke nødvendigvis andre relevante discipliner:

Dan Abramov er et ikon i frontend programmeringsscenen. Han er det mest berømte medlem af React-teamet på Facebook. En gang sagde han:

Og for nylig fortsatte han ydmygt med at formulere ting, som han ikke kender:

Ting, jeg ikke ved fra 2018

28. december 2018 * ☕️ 6 min læsning Folk antager ofte, at jeg ved langt mere, end jeg faktisk gør. Det er ikke et dårligt problem ... overreageret.io

Dette er et godt eksempel på, at du ikke behøver at vide alt for at være en god problemløser. Fokus på problemet i hånden er nøglen.

Så der har du det: en forklaring på Junior, Senior, Expert, Lead, Professional, Specialist og Generalist titler i softwarebranchen.

⚡ ️ Kan du lide det, du læser? Følg mig venligst for at få besked, når jeg skriver noget nyt. Jeg er også på Twitter og Linkedin.