NodeJS vs Python: Sådan vælges den bedste teknologi til at udvikle din webapps back-end

I denne artikel vil vi være modige og hævde, at en af ​​disse teknologier vinder. Spørgsmålet er: hvilken er det? Lad os hoppe ind og finde ud af det.

Baggrund og oversigt

Node.js og Python er blandt de mest populære teknologier til back-end-udvikling. Almindelig viden hævder, at der ikke findes bedre eller dårligere programmeringssprog, og at alt afhænger af hver udviklers præferencer.

Alligevel vil jeg i denne artikel være modig og hævde, at en af ​​disse teknologier - NodeJS eller Python 3 - vinder. Hvilken vil det være? Lad os se.

Kriterierne, som jeg vil overveje, er:

  1. Arkitektur
  2. Hastighed
  3. Syntaks
  4. Skalerbarhed
  5. Udvidelse
  6. Biblioteker
  7. Universalitet
  8. Indlæringskurve
  9. Fællesskab
  10. Apps, det er bedst egnet til

Inden jeg springer ind i en detaljeret sammenligning side om side, kan du se på denne infografik for at få en generel forståelse.

node vs python

Kort overblik

NodeJS

NodeJS er ikke et programmeringssprog, men snarere et open-run runtime-miljø til JavaScript. Det blev oprindeligt udgivet i 2009 af Ryan Dahl. Den seneste version - NodeJS 12.6.0 - blev udgivet i juli 2019.

Det mest fremragende ved Node.js er, at det er baseret på Googles V8-motor. Det er en virtuel maskine med indbygget tolk, compilers og optimizers. Skrevet i C ++ blev denne motor designet af Google til at blive brugt i Google Chrome. Formålet med denne motor er at kompilere JavaScript-funktioner til en maskinkode. V8 er kendt for sin høje hastighed og konstant fremskridt.

Python

Python er et åbent programmeringssprog på højt niveau. Det blev først udgivet i 1991 af Guido van Rossum. Den seneste version er Python 3.8, og den blev udgivet i oktober 2019. Men Python 3.7 er stadig mere populær.

Python kører hovedsageligt på Googles App Engine. App Engine er også udviklet af Google og lader dig udvikle webapps med Python og giver dig mulighed for at drage fordel af adskillige biblioteker og værktøjer, som de bedste Python-udviklere bruger.

NodeJS vs Python: 0 - 0

Arkitektur

NodeJS

Node.js er designet som et hændelsesdrevet miljø, der muliggør asynkron input / output. En bestemt proces kaldes, så snart den respektive begivenhed opstår, hvilket betyder, at ingen proces blokerer tråden. Den hændelsesstyrede arkitektur i Node.js er perfekt egnet til udvikling af chatapplikationer og webspil.

Python

I modsætning hertil er Python ikke designet på den måde. Du kan bruge den til at oprette en asynkron og hændelsesdrevet app ved hjælp af specielle værktøjer. Moduler som asyncio gør det muligt at skrive asynkron kode i Python, som det ville være gjort i Node.js. Men dette bibliotek er ikke bygget i de fleste Python-rammer, og det kræver noget ekstra trængsel.

Denne hændelsesdrevne arkitektur bringer Node.js til sit første punkt.

NodeJS vs Python: 1 - 0

Hastighed

NodeJS

Først og fremmest, da JavaScript-kode i Node.js fortolkes med V8-motoren (som Google investerer meget i), er Node.js 'ydeevne bemærkelsesværdig.

For det andet udfører Node.js koden uden for webbrowseren, så appen er mere ressourceeffektiv og fungerer bedre. Dette giver dig også mulighed for at bruge funktioner, der ikke kan bruges i en browser, såsom TCP-stik.

For det tredje gør den hændelsesdrevne ikke-blokerende arkitektur det muligt at behandle flere anmodninger på samme tid, hvilket fremskynder kodeudførelsen.

Og endelig er caching med enkelt modul aktiveret i Node.js, hvilket reducerer appens indlæsningstid og gør det mere responsivt.

Python

Både Python og JavaScript fortolkes sprog, og de er generelt langsommere end kompilerede sprog, såsom Java. Python er slået ud af Node.js i dette tilfælde.

I modsætning til Node.js er Python single-flow, og anmodninger behandles meget langsommere. Så Python er ikke det bedste valg til apps, der prioriterer hastighed og ydeevne eller involverer mange komplekse beregninger. Derfor er Python-webapplikationer langsommere end Node.js-webapplikationer.

Da Node.js er hurtigere, vinder det et point med hensyn til ydeevne og hastighed.

NodeJS vs Python: 2 - 0

Syntaks

NodeJS

Syntaks er for det meste et spørgsmål om personlig præference. Hvis jeg begynder at sige, at den ene er bedre, og den anden er værre, ved jeg, at jeg vil få meget kritik og skepsis fra vores læsere.

Faktisk ligner Node.js syntaks ret meget til browserens JavaScript. Derfor, hvis du er fortrolig med JavaScript, vil du ikke have nogen problemer med Node.js.

Python

Pythons syntaks betragtes ofte som den største fordel. Mens der kodes i Python, skal softwareudviklere skrive færre kodelinjer, end hvis de kodede i Node.js. Pythons syntaks er meget enkel, og den er fri for krøllede parenteser.

På grund af dette er koden meget lettere at læse og fejle. Faktisk er Python-kode så læsbar, at den kan forstås af klienter med en vis teknisk baggrund. Men igen afhænger det af personlig præference.

Men i sidste ende, fordi Pythons syntaks er lettere at forstå og lære for begyndere, vinder Python et point her.

NodeJS vs Python: 2 - 1

Skalerbarhed

NodeJS

Node.js sparer dig for behovet for at oprette en stor monolitisk kerne. Du opretter et sæt mikroservices og moduler i stedet, og hver af dem kommunikerer med en letvægtsmekanisme og kører sin egen proces. Du kan nemt tilføje en ekstra mikroservice og et modul, som gør udviklingsprocessen fleksibel.

Du kan også nemt skalere en Node.js-webapp både vandret og lodret. For at skalere det vandret tilføjer du nye noder til det system, du har. For at skalere det lodret tilføjer du ekstra ressourcer til de noder, du har.

Og endelig med hensyn til skrivning har du flere muligheder i Node.js end i Python. Du kan bruge svagt skrevet JavaScript eller stærkt skrevet TypeScript.

Python

For at skalere en app skal multithreading aktiveres. Men Python understøtter ikke multithreading, fordi den bruger Global Interpreter Lock (GIL).

Selvom Python har libs til multithreading, er det ikke "sand" multithreading. Selvom du har flere tråde, lader GIL ikke Python-tolken udføre opgaver samtidigt, men får det snarere kun til at køre en tråd ad gangen. Python skal bruge GIL, selvom det påvirker ydeevnen negativt, fordi Pythons hukommelsesstyring ikke er trådsikker.

Desuden er Python dynamisk skrevet. Alligevel er dynamisk typede sprog ikke egnede til store projekter med voksende udviklingsteams. Efterhånden som det vokser, bliver systemet gradvist for komplekst og vanskeligt at vedligeholde.

Åbenbart mister Python lidt til Node.js med hensyn til skalerbarhed.

NodeJS vs Python: 3 - 1

Udvidelse

NodeJS

Node.js kan let tilpasses, udvides og integreres med forskellige værktøjer. Det kan udvides ved hjælp af indbyggede API'er til udvikling af HTTP- eller DNS-servere.

Det kan integreres med Babel (en JS-kompilator), som letter front-end-udvikling med gamle versioner af Node eller browseren.

Jasmine er nyttigt til enhedstest, og Log.io er nyttigt til projektovervågning og fejlfinding. Til datamigrering, processtyring og bundling af moduler kan du bruge Migrat, PM2 og Webpack.

Og Node.js kan udvides med sådanne rammer som Express, Hapi, Meteor, Koa, Fastify, Nest, Restify og andre.

Python

Python blev introduceret i 1991, og gennem hele sin historie er der skabt mange udviklingsværktøjer og rammer.

For eksempel kan Python integreres med den populære kodeditor Sublime Text, som tilbyder nogle ekstra redigeringsfunktioner og syntaksudvidelser.

Til testautomatisering findes der Robot Framework. Der er også et par kraftfulde webudviklingsrammer, såsom Django, Flask, Pyramid, Web2Py eller CherryPy.

Så begge netværk er let udvidelige, og begge vinder et point.

Node JS vs Python: 4 - 2

Biblioteker

NodeJS

I Node.js administreres biblioteker og pakker af NPM - Node Package Manager. Det er et af de største arkiver for softwarebiblioteker. NPM er hurtig, veldokumenteret og let at lære at arbejde med.

Python

I Python administreres biblioteker og pakker af Pip, som står for "Pip installerer Python". Pip er hurtig, pålidelig og nem at bruge, så udviklere finder det også nemt at lære at arbejde med.

Igen vinder begge et point.

Node JS vs Python: 5 - 3

Universalitet

NodeJS

Node.js bruges overvejende til back-end-udvikling af webapplikationer. Alligevel bruger du JavaScript til front-end-udvikling, så både front-end og back-end deler det samme programmeringssprog.

Med Node.js kan du ikke kun udvikle webapps, men også desktop- og hybrid-mobilapps sammen med cloud- og IoT-løsninger.

Node.js er også på tværs af platforme, hvilket betyder, at en udvikler kan oprette en enkelt desktop-applikation, der fungerer på Windows, Linux og Mac. Sådan universalitet er en fantastisk måde at reducere projektomkostninger på, da et team af udviklere kan gøre det hele.

Python

Python er full-stack, så det kan bruges både til back-end og front-end-udvikling. I lighed med Node.js er Python på tværs af platforme, så et Python-program skrevet på Mac kører på Linux.

Både Mac og Linux har Python forudinstalleret, men på Windows skal du selv installere Python-tolk.

Mens Python er fantastisk til udvikling af web og desktop, er det ret svagt til mobil computing. Derfor er mobilapplikationer generelt ikke skrevet i Python. Hvad angår IoT- og AI-løsninger, vokser Pythons popularitet hurtigt.

Med hensyn til universalitet går Node.js og Python næse mod næse. Det ville være rimeligt at give hver et point her.

Node JS vs Python: 6 - 4

Indlæringskurve

NodeJS

Node.js er JavaScript-baseret og kan let læres af begyndende udviklere. Så snart du har noget kendskab til JavaScript, bør mastering af Node.js ikke være et problem.

Installation af Node.js er ret enkel, men det introducerer nogle avancerede emner. For eksempel kan det være svært at forstå dets begivenhedsdrevne arkitektur i starten. Begivenhedsdrevet arkitektur har en enestående indvirkning på appens ydeevne, men udviklere har ofte brug for lidt tid til at mestre den.

Alligevel er adgangstærsklen for Node.js stadig ret lav. Men dette kan betyde, at der er mange ufaglærte Node.js-udviklere. Dette kan gøre det sværere for dig at finde et job i et så travlt marked. Men hvis du er selvsikker og har en god portefølje, kan du nemt løse dette problem.

På den anden side, hvis du er en virksomhedsejer, kan du have et problem med at ansætte specialister af lav kvalitet. Men du kan også løse dette problem ved at ansætte et betroet softwareudviklingsbureau.

Python

Hvis du ikke kender JavaScript, og du skal vælge, hvad du vil lære - Python eller Node.js - skal du sandsynligvis starte med den tidligere. Python kan være lettere at lære, fordi dens syntaks er enkel og kompakt.

Normalt vil det at skrive en bestemt funktion i Python tage færre linjer med kode end at skrive den samme funktion i Node.js. Men dette er ikke altid tilfældet, fordi længden på din kode afhænger meget af din programmeringsstil og paradigme. Et andet plus er, at der ikke er krøllede parenteser som i JavaScript.

At lære Python lærer dig også, hvordan du indrykker din kode korrekt, da sproget er indrykket og hvidt mellemrumsfølsomt. (Det samme gælder for Node.js.) Problemet med indrykning og mellemrumsfølsomme sprog er, at en enkelt indrykningsfejl eller en forkert placeret parentes kan bryde din kode uden nogen åbenbar grund. Og nye udviklere kan have svært ved at foretage fejlfinding af sådanne problemer.

Installation af Python er vanskeligere end installation af Node.js. Hvis du har Linux eller Windows, skal du være i stand til at installere Python uden problemer. Hvis du bruger MacOS, vil du se, at du har Python 2.0 forudinstalleret - men du kan ikke bruge det, da det vil forstyrre systembiblioteker. I stedet skal du downloade og bruge en anden version. Glem ikke at vælge den rigtige version, når du konfigurerer udviklingsmiljøet.

Både Python og Node.js er lette at lære, så det er svært at sige objektivt hvilken, der er enklere. Det er også et spørgsmål om personlig præference. Så igen modtager begge teknologier et point.

Node JS vs Python: 7 - 5

Fællesskab

NodeJS

Node.js-fællesskabet er stort og aktivt. Det er et modent open source-sprog med et stort brugerfællesskab. Det er ti år efter udgivelsen, og udviklere fra hele verden er vokset til at elske denne teknologi. Som virksomhedsejer kan du nemt finde Node.js-udviklere. Som udvikler kan du altid stole på peer support.

Python

Python er noget ældre end Node.js, og det er også open source. Brugerfællesskabet har et enormt antal bidragydere med forskellige niveauer af erfaring. Igen, hvis du er en virksomhedsejer eller en udvikler, har du fordel af det store samfund.

Både Python og Node.js har store samfund, så begge får et point.

Node JS vs Python: 8 - 6

Apps, det er bedst egnet til

NodeJS

På grund af sin begivenhedsbaserede arkitektur passer Node.js perfekt til applikationer, der har adskillige samtidige anmodninger, tung klientside-gengivelse eller hyppig blanding af data fra en klient til en server.

Nogle eksempler inkluderer IoT-løsninger, chatbots og messengers i realtid og komplekse apps på en side.

Node.js fungerer også godt til udvikling af realtids samarbejdstjenester eller streamingplatforme. Node.js er dog ikke den bedste mulighed for at udvikle applikationer, der kræver mange CPU-ressourcer.

Python

Python er velegnet til udvikling af både små og store projekter. Det kan bruges til datavidenskabsapps, der involverer dataanalyse og visualisering, til stemme- og ansigtsgenkendelsessystemer, billedbehandlingssoftware, neurale netværk og maskinindlæringssystemer. Python kan også bruges til udvikling af 3D-modelleringssoftware og -spil.

Begge teknologier giver dig mulighed for at udvikle en bred vifte af apps. Hvilken der er mere egnet, afhænger udelukkende af, hvad du har brug for. Derfor giver det ikke mening at vælge en bedre. Her får ingen af ​​teknologierne et punkt, fordi de ikke konkurrerer direkte på denne måde.

Node JS vs Python: 8 - 6

At pakke op

Kan du huske, at jeg sagde, at jeg ville bevise, at den ene teknologi er bedre end den anden? Godt!

Men du skal også huske, at hvert softwareprojekt har sine egne behov og krav, og du skal vælge din teknologi baseret på disse behov.

Et sprog, der fungerer for et projekt, fungerer muligvis ikke for et andet projekt.

Nu kan jeg drage konklusioner. Med 8 - 6 score ligger Node.js lidt foran Python. Husk disse resultater, når du vælger Python vs JavaScript til webudvikling.

Har du en idé til et projekt?

Mit firma KeenEthics kan ikke hjælpe dig med Python, men vi er en erfaren Node.js-virksomhed, der er villig til at tage udfordringen op. Hvis du er klar til at ændre spillet og starte dit projekt, er du velkommen til at kontakte .

Hvis du har nydt artiklen, bør du helt sikkert læse en anden vidunderlig sammenligning: Angular vs React: Hvad skal du vælge til din app? eller Progressive Web Apps vs Accelerated Mobile Pages: Hvad er forskellen, og hvad er bedst for dig?

PS

Jeg vil også gerne sige tak til Yaryna Korduba, en af ​​de mest fantastiske webudviklere hos KeenEthics, for at inspirere og bidrage til artiklen.

Den originale artikel, der blev offentliggjort på KeenEthics-bloggen, kan findes her: NodeJS vs Python: Valg af den bedste teknologi til udvikling af back-end af din webapp.