PHP vs JavaScript: Sådan vælger du det bedste sprog til dit projekt

Hvis nogen siger "JavaScript er kun til frontend-udvikling, og PHP er til back-end" - lyt ikke.

Før jeg springer ind i at hævde, at det ene sprog er bedre end det andet, er der noget, jeg har brug for at præcisere. Jeg vil ikke gøre PHP vs JavaScript-diskussionen til at sammenligne æbler og appelsiner, så jeg skal forklare den største forskel mellem JavaScript og PHP.

PHP er kun et programmeringssprog til back-end-udvikling. JavaScript blev til gengæld oprindeligt designet som et frontend-udviklingssprog. Men med introduktionen af ​​Node.js i 2009 blev JavaScript fuld stack.

Den almindeligt citerede påstand om, at "JavaScript kun er til frontend-udvikling, og PHP er til back-end" er bare ikke sandt. I dag kan du udvikle hele appen med JavaScript, både klientside og serverside. Spørgsmålet er, hvilket sprog der er mere effektivt til netop dit projekt?

Derfor, hvis du prøver at vælge mellem PHP og JavaScript, reduceres diskussionen til hvilket sprog du vil bruge til back-end-udvikling. Og for at hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning vil jeg sammenligne PHP vs JavaScript til webudvikling baseret på følgende kriterier:

 1. Kort overblik
 2. Ydeevne og hastighed
 3. Udvidelse
 4. Universalitet
 5. Fællesskab
 6. Indlæringskurve
 7. Syntaks
 8. Apps, det er bedst egnet til
php vs javascript

Kort overblik

JavaScript

JavaScript er et let, multi-paradigme, højt niveau, fortolket eller just-in-time-kompileret, dynamisk programmeringssprog. JavaScript blev introduceret i 1995 af Brendan Eich og er karakteriseret ved syntaks med krøllede beslag, førsteklasses funktioner og prototype-baseret objektorientering.

Ifølge Statista bruger 69% af udviklere over hele verden JavaScript og 5% mere planlægger at vedtage dette sprog. Rapporten viser, at det er det mest populære programmeringssprog i verden i slutningen af ​​2019.

PHP

PHP står for Hypertext Preprocessor, og det er et open source-scriptingsprog til back-end-udvikling. Udviklet i 1994 af Rasmus Lerdorf, fik sproget global anerkendelse. Ifølge W3Tech-undersøgelsen bruger 79% af alle websteder PHP. Blandt de mest populære er der Facebook, Wikipedia og selvfølgelig WordPress.

PHP vs JavaScript: 0 - 0

Ydeevne og hastighed

JavaScript

JavaScript er kendetegnet ved en hændelsesdrevet, enkelt-trådet, ikke-blokerende I / O-udførelsesmodel. En sådan model sikres ved hændelsessløjfen og node-gruppering.

Den asynkrone natur af Node.js gør det muligt at køre gennem hele koden samtidigt uden at vente på, at nogle funktioner udføres. Takket være dette er JavaScript den bedste løsning til applikationer med lav latens, såsom streamingplatforme. Node.js øges yderligere af V8-motoren, konstant serverforbindelse og tilbagekaldsfunktioner.

PHP

PHP er kendetegnet ved en multitrådet blokerende I / O-udførelsesmodel. I modsætning til JavaScript er PHP synkron. Den anden kodelinje i PHP kan ikke udføres, før den første er, hvilket gør det meget langsommere end JavaScript.

Mens PHP utvivlsomt mister med hensyn til hastighed, siger nogle, at det er mere stabilt end JavaScript. Alligevel er denne fordel ret tvetydig og ikke hundrede procent bevist.

Pålideligheden og stabiliteten af ​​både PHP og JavaScript er åben for fortolkning. Men takket være sin fremragende hastighed vinder JavaScript et point .

PHP vs JavaScript: 0 - 1

Udvidelse

JavaScript

JavaScript kan kombineres med HTML, XML og Ajax.

Der er en række gode JavaScript-rammer, og man kan ikke engang tælle dem, fordi nye dukker op ganske ofte.

De mest populære front-end JS-teknologier er Vue, Angular og React, men her på KeenEthics ser vi også en lys fremtid for Svelte.

Den mest almindelige serverside er Node.js. Hvilken ramme du vælger kan definere udviklingshastighed og pris, ydeevne og andre tekniske kvaliteter i din fremtidige app.

Hvad angår pakkeadministratorer, leveres Node.js med NPM (Node Package Manager) forudinstalleret. NPM letter udvikleres liv i høj grad, og det er den største software-registreringsdatabase i verden.

PHP

PHP kan kun kombineres med HTML.

Sandsynligvis den største fordel ved PHP er tilgængeligheden af ​​CMS'er som WordPress eller Drupal. Disse løsninger kan i høj grad lette og endda gøre webudvikling billigere. PHP kan også udvides med enhver LAMP stack-teknologi og sådanne serverløsninger som MySQL eller PostgreSQL.

Der er to pakkehåndtere til PHP - PEAR og Composer. PEAR (PHP Extension and Application Repository) er et struktureret bibliotek med open source PHP-kode. Composer er et afhængighedsstyringsværktøj til PHP.

Samlet set giver JavaScript flere muligheder for udvidelse, så det vinder pointen .

PHP vs JavaScript: 0 - 2

Universalitet

JavaScript er på tværs af platforme, og det samme er PHP. Både PHP og JavaScript er primært rettet mod at udvikle webapplikationer, selvom begge kan bruges til udvikling af mobilapps.

JavaScript

Den største fordel ved JavaScript i forhold til PHP ligger i, at JavaScript er et fuld-stack-udviklingssprog. De fleste JS vs PHP sammenligninger understreger, at JavaScript kun er frontend, men det er simpelthen ikke sandt. Du kan udvikle en hel web- eller mobilapp uden anden teknologi end JavaScript.

Oplevelsen af ​​KeenEthics beviser det: som en JS-orienteret virksomhed udvikler vi brugerdefinerede web- og mobilløsninger fra bunden ved kun at bruge JavaScript.

PHP

PHP er kun et back-end-udviklingssprog. PHP tilhører LAMP-stakken, som står for Linux, Apache, MySQL og PHP / Perl / Python.

For at udvikle en webapp med denne teknologiestak skal en softwaretekniker kende fire forskellige syntaks-systemer såvel som HTML og CSS. Det er hverken praktisk eller effektivt at skifte mellem sprog, og det komplicerer læringskurven dårligt.

JavaScript-udvikling er fuld stack-udvikling, hvilket er den største fordel ved det .

PHP vs JavaScript: 0 - 3

Fællesskab

JavaScript

Ifølge stackshare.io er de vigtigste grunde til, at udviklere nyder at arbejde med JavaScript dens universalitet ("Kan bruges i frontend og back-end"), popularitet ("Det er overalt") og udvidelse ("der er en masse store rammer ").

JavaScript bruges af Netflix, LinkedIn, Trello, Uber, Airbnb, Instagram, eBay, NASA og Medium.

De fleste JS-rammer er open source, men ikke JavaScript i sig selv.

JavaScript er det mest populære sprog på GitHub med over 20% andel af pullanmodninger.

PHP

Stackshare.io viser, at de mest elskede fordele ved PHP er et stort samfund, open source og enkel implementering.

PHP bruges af virksomheder som Facebook, Lyft, Wikipedia, Slack, Tumblr og 9 GAG.

PHP-kode er open source, hvilket gør den mere fleksibel og tilpasselig.

På GitHub tager PHP kun ottende plads med ca. 5% af pullanmodninger.

Begge sprog har enorme supportfællesskaber og foretrækkes af store tech-giganter - både PHP og JavaScript tjener et point .

PHP vs JavaScript: 1-4

Indlæringskurve

PHP

PHP er meget nemmere at begynde at lære end JavaScript. Opsætning af en server er så simpelt som at oprette en enkelt .php-fil, skrive et par linjer kode indeholdt med tags og indtaste URL'en i browserfanen.

PHP-særegenheder, såsom inkonsekvente funktioner eller returværdier, er også lettere at forstå og mestre end JavaScript-egenskaberne og visse JS-rammer.

JavaScript

Opsætning af JavaScript, nemlig Node.js, til serversiden er ikke så kompliceret. Men det er sværere end PHP. En begyndende JS-udvikler skal have mere viden end en begyndende PHP-udvikler.

Den indsats, du lægger i at lære JavaScript, betaler sig dog helt. Da JavaScript er mere universelt end PHP, giver læringsindsatsen meget mere værdi.

PHP vinder et point for at lære enkelhed, begyndende udviklere vil helt sikkert sætte pris på det .

PHP vs JavaScript: 2-4

Syntaks

Syntaksen for et programmeringssprog er i de fleste tilfælde bare et spørgsmål om personlig præference. Derfor vinder ingen af ​​sprogene et point her.

Alligevel vil jeg give en side-om-side sammenligning af JS og PHP syntaksregler, hvis du her tænker på hvilket sprog du skal lære. Måske fungerer nogle særegenheder ved et bestemt sprog bedre for dig, og det er sådan, du vælger.

 • Både PHP og JavaScript bruger parenteser af forskellige typer, herunder krøllede, runde og firkantede parenteser.
 • I både PHP og JavaScript kan variabler være af enhver type, de kan ændre type, og du kan kontrollere typen ved at ringe til en sprogspecifik operatør - typeof i JS og gettype i PHP.
 • På begge sprog starter arrays med “0”.
 • for () loop fungerer identisk i både PHP og JavaScript, forskellen er kun i, hvordan variablen inde i parentes er deklareret. foreach () loop, som er unik for PHP, kan let omdannes til JS for () loop.
 • I JS er variabler globale som standard, medmindre deklareres lokale med var . En lokal variabel er tilgængelig for alt inden for denne funktion eller dens underfunktioner.
 • I JS udføres både tilføjelse og sammenkædning med “+”.
 • JS er store og små bogstaver i variabler og funktioner.
 • Der er ingen associerende arrays (nøgleværdipar) i JS, du skal bruge JSON-strenge i stedet.
 • I JS er arrays og objekter meget ens og ofte udskiftelige. Et objektelement kan også henvises til som et array-element.
 • I JS henvises der til punkter i objekter med en fuldstop “.”.
 • PHP bruger dollartegn “$” til at betegne variabler, mens JS ikke har noget sådant tegn. Alle variabler er lokale som standard, medmindre de er erklæret globale med globale . En lokal variabel vil ikke være tilgængelig i underfunktioner, medmindre du sender den i et argument.
 • I PHP udføres tilføjelse med "+", og sammenkædning foretages med ".".
 • PHP er kun store og små bogstaver i variabler.
 • PHP tillader både numeriske og associerende arrays.
 • I PHP er arrays og objekter helt forskellige ting med forskellig syntaks.
 • I PHP henvises der til objekter i objekter med en pil “->”.

Dette er nogle af de mest grundlæggende forskelle, som du bør vide om disse sprog. Se denne tabel og denne artikel for nogle flere syntaksforskelle mellem PHP og JavaScript.

Som sagt vinder ingen af ​​sprogene et punkt her, fordi syntaksen er et spørgsmål om personlig præference .

PHP vs JavaScript: 2-4

Apps, det er bedst egnet til

JavaScript

JavaScript har dedikeret serverhosting, hvilket gør den perfekt egnet til store projekter. Det kan bruges til at udvikle både frontenden og bagsiden af ​​næsten enhver softwareapplikationstype, herunder 3D-spil, AR / VR-løsninger, IoT-produkter og så videre.

PHP

Selvom PHP er et generelt programmeringssprog, bruges det primært til udvikling af dynamiske websider. I betragtning af tilgængeligheden af ​​PHP-baserede indholdsstyringssystemer som Moodle og WordPress er PHP den bedste løsning til blogs, læringsstyringssystemer og e-handelswebsteder.

Igen, hvad angår de apps, det er bedst egnet til, er hvert sprog anderledes, men hverken bedre eller værre end konkurrenten. Både PHP og JavaScript er ret universelle, så begge får et point .

PHP vs JavaScript: 3-5

At pakke op

Sammenligningen mellem PHP og JavaScript slutter med score 3 til 5 - JavaScript slår PHP.

Begge sprog er ret gode med hensyn til samfundsstøtte, udvidelse og apps, de passer til. JavaScript er bestemt mere effektivt med hensyn til hastighed og universalitet. I mellemtiden mister det til PHP med hensyn til indlæringskurve, selvom syntaksen, som vi konkluderede, kun er et spørgsmål om personlig præference.

Bare husk - det betyder ikke, at især JavaScript og Node.js altid er det bedste valg - det er op til dig og dit projekt.

Vælg Node.js:

 • Hvis du planlægger at udvikle en enkelt side-app,
 • Hvis du planlægger at oprette en applikation i realtid, såsom en streamingtjeneste eller en messenger,
 • Hvis du planlægger at bygge et stort projekt med stor datalæsning,
 • Hvis du bruger JavaScript til frontend-udvikling.

Vælg PHP:

 • Hvis du planlægger at udvikle en blog eller et e-handelswebsted,
 • Hvis du allerede bruger nogle af LAMP-teknologierne.

Har du en idé til et projekt?

Mit firma KeenEthics kan ikke hjælpe dig med PHP, men vi er en erfaren JavaScript-virksomhed, der er villig til at tage udfordringen op. Hvis du er klar til at ændre spillet og starte dit projekt, er du velkommen til at kontakte .

Hvis du har nydt artiklen, bør du helt sikkert læse en anden vidunderlig sammenligning: Angular vs React: Hvad skal du vælge til din app? eller NodeJS vs Python: Sådan vælger du den bedste teknologi til at udvikle din webapps backend.

PS

Jeg vil også gerne sige tak til Yaryna Korduba, en af ​​de mest fantastiske webudviklere hos KeenEthics, for at inspirere og bidrage til artiklen.

Den originale artikel, der blev offentliggjort på KeenEthics-bloggen, kan findes her: PHP vs JavaScript: Hvilken teknologi passer bedre til din virksomhed?