Efter 5 års sjov sjov funktion går kodningslegenden MPJ videre til sin næste store rejse

For 5 år siden var Mattias Petter Johansson - bedre kendt som MPJ - allerede en velkendt udvikler.

Han havde skabt sig et navn ved at besvare hundreder af kodningsspørgsmål om Quora. Og han var gået fra teaterstuderende til produktiv udvikler, da han havde bygget et produkt, der blev erhvervet af Blackberry.

Så i sommeren 2015 arbejdede MPJ i højden af ​​sit felt som front-end-udvikler hos Spotify i sit hjemland Sverige.

Og det var da han besluttede - tilsyneladende ud af ingenting - at starte en programmerende YouTube-kanal.

Jeg husker tydeligt, at jeg sad i min forældres stue med lidt varm te, da hans første video gik live. Og selvfølgelig klikkede jeg på det. For hvordan kan du ikke klikke på en video, der hedder Fun Fun Function?

"Hej!" MPJ råbte sprudlende i sin første video. "I denne videoserie lærer jeg dig, hvordan du laver funktionel programmering i JavaScript."

Lite vidste nogen af ​​os på det tidspunkt, at denne "videoserie" ville strække sig i 5 år, spænde over mere end 200 episoder og i sidste ende blive MPJs fuldtidsfokus.

At give udviklerfællesskabet en trove af kodningssjov

Ud over funktionel programmering dækkede MPJ mange andre programmeringsemner.

Under hele showet var der to pålidelige inventar: MPJs høje energi og hans stadigt skiftende hårfarve.

I årenes løb gjorde MPJ cross-overs med nogle af de mest spændende lærere inden for teknologi.

Han delte også masser af indsigt omkring, hvordan man kan bryde ind i området softwareudvikling, og hvordan man fortsætter med at komme videre med din karriere.

Alle gode ting skal ende

Så i dag så jeg med blandede følelser, at jeg så hans sidste video.

Hvis du har 15 minutter, opfordrer jeg dig til at se videoen - selvom du aldrig har set hans kanal før. Fordi dette er en mesterklasse i, hvordan du ansvarligt og beslutsomt bøjer dig ud af et langvarigt projekt.

Jeg lærte sandsynligvis mere om MPJ og hvilken slags person han er fra denne video end jeg gjorde fra alle hans andre skøre, tankevækkende videoer kombineret.

Uanset hvor god du er, kan du stadig blive bedre

MPJ er en lidenskabelig udvikler, der elsker kodning og elsker at undervise. Alt dette skinner igennem i hans videoer. Men han er også en, der ser sit livs arbejde som stort set ufærdigt.

Han har ydmyghed til at indse grænserne for sine egne evner og fortsætte med at udforske og udvide forbi dem.

Som han forklarer i sin sidste video:

”Da jeg startede Fun Fun Fun, var jeg stadig hos Spotify, og det var lidt af et udløb for mig at tale om funderinger, mens jeg var i Spotify-bygningen.

Og da jeg gik på fuld tid [på Fun Fun Function], talte jeg kun om at skabe - faktisk ikke skabe. Da jeg oprettede, var det værktøjer, der gjorde det lettere at skabe - Twitch overlays og lignende.

Misforstå mig ikke, det var en fantastisk måde at bruge min tid på. Jeg hørte fra tusinder af mennesker, hvordan jeg har hjulpet dem med at blive bedre og mere inspirerede udviklere ved at dele min passion og viden med verden.

Men jeg tror, ​​at nu, 5 år senere, er jeg ude af ting at dele.

Jeg har delt alle de ting, som jeg lærte i min tid som programmør. Og jeg har også mistet en lille smule lidenskab for selve håndværket, som kodning. Og så kan jeg ikke rigtig bidrage med meget entusiasme heller på dette tidspunkt.

Så nu er det tid for mig at vende tilbage til det sted, hvor I alle er. "

Et højere opkald

Vigtigst er det, at MPJ ønsker at spille en rolle i at tackle en vigtig udfordring, som menneskeheden står overfor - udfordringen med mental sundhed.

Han forklarer:

"Jeg vil gerne vende tilbage til at bygge produkter, lægge ting ud i verden og bruge lidt tid på at tænke på, hvad det er, jeg holder af. Hvad skal jeg skabe?

Jeg holder af mange ting. Men en ting, der stikker ud for nylig, er psykologi og mental sundhed.

Jeg taler ikke meget om dette på kanalen, men da jeg var i mine sene teenageår begik min mor selvmord. Det var efter en meget lang kamp med kronisk depression og afhængighed af benzodiazepiner.

I løbet af det sidste år eller deromkring har jeg selv været i terapi og står over for mange indre dæmoner, der har været der i mange mange år. Og da jeg har gjort dette, har jeg indset, hvad et stort, interessant og vigtigt problem er mental sundhed. Jeg har fået den opfattelse, at mental sundhed er et område, som flere mennesker skal arbejde på.

Globalt begår mere end 800.000 mennesker selvmord hvert år. I næsten alle lande er selvmord en mere almindelig måde at dø end mord på - nogle gange 10 eller 20 gange mere. Hvert 40 sekund begår nogen selvmord. "

Vi får muligvis ikke flere Fun Fun Fun-videoer, men det er opmuntrende at vide, at folk som MPJ er derude, der arbejder hårdt på de store problemer, som menneskeheden står over for.

Og jeg vil altid være taknemmelig for de mange indsigter, MPJ har efterladt os med.

Du kan gennemse det fulde arkiv med hans Fun Fun Fun-videoer her.

Og Mattias - hvis du læser dette - Godspeed om dine fremtidige bestræbelser. Programmer YouTube er ikke det samme uden dig.