Hvad er en XML-fil? Sådan åbnes XML-filer og de bedste XML-seere

Hvis du nogensinde har set .xmludvidelsen i din downloads-mappe og spekuleret på, hvad det er, er du ikke alene.

Fortsæt læsning for at lære, hvad og XML-filer er, og hvordan man åbner den både lokalt på din computer og i online-redaktører.

Hvad er en XML-fil?

XML står for Extensible Markup Language og blev oprettet af W3C (World Wide Web Consortium) i 90'erne.

Selvom XML, som HTML, er et menneskeligt læsbart markeringssprog, tjener de meget forskellige formål. HTML beskriver strukturen på en webside og dens indhold, og XML beskriver datastrukturen.

XML giver programmer og vigtigere programmerere et standard, bredt accepteret format til transmission af data på tværs af forskellige systemer. På den måde har XML mere til fælles med JSON end med HTML.

Mens XML ikke længere er den foretrukne metode til organisering og transmission af data, har den stadig sin plads. XML bruges stadig i mange ældre systemer, og både RSS og SVG er begge baseret på XML-format.

Her er et simpelt eksempel på en XML-fil, og hvordan den bruges til at strukturere data:

  Triblend T-shirt $24.99 Represent the freeCodeCamp community with pride in this jet-black Triblend T-shirt featuring the iconic "bonfire function call" logo.  Cotton-Poly Pullover Hoodie $49.99 Stay toasty and dress like a developer with this jet-black cotton-poly pullover hoodie.  Ceramic Coffee Mug $14.99 Toast to the developer community with your very own freeCodeCamp Bonfire Function Call mug. 

Sådan åbnes en XML-fil lokalt

Tilbage til din downloads-mappe og den fil med .xmludvidelsen.

Hvis du nogensinde har brug for at åbne en XML-fil, har du mange muligheder. Det store spørgsmål er, om du skal redigere dataene i XML-filen eller bare se dem.

Se en XML-fil i en browser

Hvis alt hvad du skal gøre er at se dataene i en XML-fil, har du held og lykke. Næsten enhver browser kan åbne en XML-fil.

I Chrome skal du bare åbne en ny fane og trække XML-filen over. Alternativt kan du højreklikke på XML-filen og holde markøren over "Åbn med" og derefter klikke på "Chrome".

Når du gør det, åbnes filen i en ny fane.

Sådan fcc-merch.xmlser filen ud i Chrome:

Bemærk: Instruktionerne til dit operativsystem kan variere lidt.

Rediger en XML-fil i en teksteditor

Hvis du har brug for at redigere en XML-fil lokalt, eller hvis du foretrækker at se den uden for browseren, er den bedste måde at gøre det på i en teksteditor.

Du har mange muligheder afhængigt af dit operativsystem. Her er nogle almindelige anbefalinger:

Windows:

 • Notesblok ++

Mac / Linux / Windows:

 • VSCode
 • Atom
 • Sublim tekst

Bemærk, at VSCode, Atom og Sublime Text er ret tunge programmer, især hvis alt hvad du vil gøre er at redigere en XML-fil. Mac- og Linux-brugere kan have adgang til andre lette teksteditorer som gedit eller Leafpad, der kan åbne og redigere XML-filer.

Hvis du vil lære at kode, skal du prøve en af ​​de redaktører, der er anført ovenfor.

Når du har downloadet en editor, kan du åbne XML-filen fra editorens GUI, som du ville have gjort med andre filer.

Her er den samme fcc-merch.xmlfil i VSCode:

Sådan åbnes en XML-fil online

Det er nemt at åbne en XML-fil online, og de bedste online XML-seere fungerer også som redaktører og formaterere.

Her er nogle af de mest populære online XML-seere / redaktører:

 • Code Beautify
 • JSON Formatter
 • Tutorialspoint

Hver enkelt fungerer på samme måde, så du enten kan uploade XML-filen fra din computer eller kopiere og indsætte den i editoren til venstre:

Når du har indlæst din XML, kan du klikke på "Tree View" for at gøre det lettere at se hierarkiet af dine data og hvordan forskellige felter er indlejret:

Foretag bare de ændringer, du har brug for, i editoren til venstre. Klik derefter på "Download" for at downloade en kopi af din redigerede fil, når du er færdig.

Bemærk, at din downloadede kopi kan have et andet navn som codebeautify.xml. Omdøb bare filen, før du vedhæfter den til en e-mail, uploader den, eller hvad det nu er, du skal gøre.

Sammenfattende

XML-formatet har en lang og historisk historie.

Selvom XML-filer er ret tætte i forhold til moderne løsninger til datatransmission som JSON, skader det ikke at vide, hvordan man åbner og redigerer dem. Heldigvis har du mange muligheder på din lokale maskine og online.

Håber dette hjælper næste gang du har brug for at åbne eller redigere en XML-fil.

Bliv sikker og glad kodning.