Hvad er en Dapp? En guide til Ethereum Dapps

I cryptoverse lægges der stor opmærksomhed på Bitcoin. Men lad ikke det overskygge den voksende interesse for Ethereum, som revolutionerer den måde, vi tænker på applikationer.

Så hvad er en Dapp? En Dapp eller decentral applikation er en softwareapplikation, der kører på et distribueret netværk. Det hostes ikke på en central server, men i stedet på et peer-to-peer-decentraliseret netværk.

Okay, det er den korte version, men der er meget mere at pakke ud. Lad os dykke ned i Dapps-verdenen, mere specifikt dem, der er bygget på Ethereum-protokollen.

Hvad er Ethereum?

For at forstå, hvad en Dapp er, skal du først forstå, hvad Ethereum er. Nu er der andre protokoller, der bruges til at bygge Dapps, som EOS, NEO, Stellar, Tron og Cardano, men den store hund er Ethereum.

Ethereum er en netværksprotokol, der giver brugerne mulighed for at oprette og køre smarte kontrakter over et decentraliseret netværk. En smart kontrakt indeholder kode, der kører specifikke operationer og interagerer med andre smarte kontrakter, som skal skrives af en udvikler. I modsætning til Bitcoin, der gemmer et nummer, gemmer Ethereum eksekverbar kode.

Så hvorfor skulle du være ligeglad?

Fordi Ethereum fjerner behovet for en tredjepart til at håndtere transaktioner mellem jævnaldrende. Da mellemmanden erstattes af kode, reduceres alle former for omkostninger inklusive tid og penge.

Ligesom Bitcoin fjerner behovet for, at nogen holder dine penge, fjerner Ethereum behovet for, at nogen mægler en aftale.

Nu spekulerer du måske på, hvor er alle disse smarte kontrakter? Nå, de er i det væsentlige hostet på flere computernoder over hele verden.

Disse noder indeholder al information fra alle verdens smarte kontrakter, herunder kode, transaktioner osv. De arbejder konstant på at holde disse oplysninger opdaterede, så de alle har nøjagtigt den samme kopi. Dette gør smarte kontrakter og kryptokurver generelt decentrale.

Og da alle knudepunkter har de samme oplysninger og er spredt over hele verden, vil fjernelse af en node ikke afbryde udførelsen af ​​nogen smart kontrakt. Redundans sikrer oppetid.

Hvad er en Dapp?

Nu hvor vi har en god idé om, hvad Ethereum og smarte kontrakter er, kan vi begynde at dykke ned i detaljerne om, hvad en Dapp er.

Bare for at være klar er en Dapp ligesom enhver anden softwareapplikation, du bruger. Det kan være et websted eller en app på din telefon. Hvad der gør en Dapp anderledes end en traditionel app er, at den er bygget på et decentraliseret netværk, som Ethereum.

Når du opretter dine egne smarte Ethereum-kontrakter, skriver du faktisk et stykke af backend-koden til din Dapp. Og mens din Dapp vil have en brugergrænseflade som en traditionel app, er enten hele eller en del af backend bygget oven på Ethereum.

Dapp = frontend + smart kontrakt backend

Denne backend-kode er skrevet på et Ethereum-specifikt sprog, inklusive Solidity (den mest populære), Serpent og Vyper. Nedenfor er et eksempel på en simpel "Hello World" kontrakt skrevet i Solidity.

pragma solidity ^0.4.22; contract helloWorld { function printHelloWorld () public pure returns (string) { return 'Hello World!'; } }

Hvis den smarte kontrakt er implementeret på Ethereums mainnet (dvs. produktion) eller endda et lokalt testnet, kan din Dapp udføre koden i den smarte kontrakt ved at ringe til funktionen printHelloWorld () .

Men hvad med frontend? Er der noget specifikt sprog, du skal bruge til din Dapp?

Nix! Du kan bruge det frontend sprog / ramme, du ønsker. Men det er muligt at være vært for din frontend-kode på decentrale lagernoder for at gøre både din frontend og backend decentraliseret.

Se på teknologier som Swarm og IPFS for at lære mere om decentral lagring.

OK, så Dapps er bare applikationer, der har en del eller hele deres backend decentraliseret og muligvis endda har en decentral frontend. Hvorfor skulle du være ligeglad?

Udviklingen af ​​Dapps er endnu et skridt mod en fremtid for Internettet, der almindeligvis kaldes Web 3.0.

Ethereum Dapps: Rygraden i Web 3.0

Siden oprettelsen af ​​Internettet er mængden af ​​information og menneskelig interaktion eksploderet. Vi er i stand til at producere og forbruge information på næsten uendelige niveauer.

Desværre er evnen til at kontrollere disse oplysninger blevet stærkt centraliseret over tid. Dette inkluderer information om dit sociale liv, sundhed, økonomi og meget mere. De, der styrer disse oplysninger, er de ultimative ejere af dem og kan bruge dem, som de finder passende.

Disse er i det væsentlige mellemste mænd, der holder dine oplysninger på deres centraliserede servere, så de kan give dig tjenester, som at holde dine penge, være vært for dit websted, oprette forbindelse til familie og venner osv. Og med et tryk på en knap kan de helt fjerne dig fra at få adgang til disse (dine?) oplysninger og alle relaterede tjenester.

Dette er et monopol på de oplysninger, du producerer og bruger, samt de tjenester, du bruger. Heldigvis ændrer Web 3.0 alt dette, og Ethereum Dapps spiller en central rolle.

Web 3.0 er mange ting, men kernen er en teknologi baseret på decentralisering. Ved at decentralisere information og tjenester vil store virksomheder og regeringer ikke være i stand til at kontrollere brugerne af Internettet gennem monopolistisk, autoritær taktik.

Ethereum Dapps, med deres evne til at decentralisere information og tjenester, giver Web 3.0 en platform til at levere et helt gratis (som i frihed) og tilgængeligt internet for alle. Der vil ikke længere være et centralt kontrolpunkt, fordi der ikke vil være mellemmænd, der letter strømmen af ​​information og tjenester.

Nogle af de mest lovende Ethereum-tokens og Dapps lægger grundlaget for fremtidens internet, herunder:

  • Basic Attention Token (BAT): bruges til at forbedre fortrolighed og værdioverførsel mellem brugere, udgivere og annoncører. Bruges i Brave-browseren.
  • Golem (GNT): bruges til at køre kode på en eller flere distribuerede computernoder.
  • Minds: en social medieplatform, der forbedrer værdioverførsel mellem indholdsskabere og forbrugere.
  • TokenSets: bruges til at administrere kryptokurrencyaktiver via tokeniserede automatiserede kapitalstyringsstrategier.
  • Aave: bruges til at tjene renter på kryptokurrencyindskud og låne kryptokurrencyaktiver.
  • IDEX: en decentraliseret kryptokursudveksling.

Afslutning af tanker

Siden oprettelsen af ​​Bitcoin, den første kryptovaluta, har der været en massiv vækst i cryptoverse.

At være i stand til at gemme data på en decentral måde var en nødvendig springbræt til decentralisering af kodeudførelse. Med Ethereum er det nu muligt at distribuere smarte kontrakter over hele verden for at drive backend til eksisterende og fremtidige Dapps.

Og da flere og flere Dapps lanceres, kommer vi tættere og tættere på et mere gratis, retfærdigt og tilgængeligt internet.